Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

"Πύρινοι λόγοι, πύρινες πράξεις!!!" από την Τζίνα Δαβιλά

Χρόνια θυμάμαι, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, οι νοικοκύρηδες των σπιτιών προσπαθούσαν να επιλέξουν ένα αγνό, μικρό παιδί για να τους κάνει ποδαρικό! Πολλές φορές μάλιστα δεν άνοιγαν τα σπίτια τους σε όποιον όποιον, αν πριν δεν είχε μπει στο σπίτι κάποιος της αρεσκείας τους που θα προεξοφλούσε μια τυχερή και χαρούμενη χρονιά. Μάλλον πέραν τη ηλικίας μου το φαινόμενο εμφανιζόταν αιώνες πριν, μιας και ο Γρηγόριος ο Νύσσης, αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου είχε τοποθετηθεί με πύρινους λόγους προσπαθώντας να κόψει την παγανιστική συνήθεια του «ποδαρικού» στο Βυζάντιο. Από τα πολλά και τρελλά που δεσμεύουν το πνεύμα και το μυαλό μας και αποτελεί μια νοερή αλυσίδα είναι όλα αυτά τα κατάλοιπα της Βυζαντινοκρατίας. Ασφαλώς και βοήθησε σημαντικά την Ορθοδοξία, ασφαλώς και έβαλε τις βάσεις της πιο ανεξάρτητης, φιλελεύθερης και αυτοπειθαρχημένης θρησκείας που υπάρχει. Όμως, αγκυλώνει… και αγκυλώνει όχι μόνο στο «ποδαρικό», που είναι και το πιο αθώο σε τελική ανάλυση. Αγκυλώνει και στο στοχασμό και σε πρακτικότερα πράγματα, όπως να πλουτίζουν οι ιεροί ναοί και παράλληλα και οι «υπηρέτες»της.
Αλήθεια πόσο "υπηρέτες" θα χαρακτηρίζονταν εκείνοι που για να κάνουν ένα μυστήριο της Εκκλησίας μας περιμένουν χρήματα? Και μάλιστα η ταρίφα , όπως μου λέει η ενάρετη, αλλά εύπιστη μανούλα μου, είναι από 20 ευρω και πάνω… Με θράσος, λοιπόν, ένας ιερέας πριν από 15 μέρες , υπογράφοντας για το μυστήριο της βάπτισης που επρόκειτο να γίνει, είπε: «Τι θα δώσετε στην Εκκλησία?» Ρωτώντας για ποιο λόγο μου απάντησε χωρίς περιστροφές: « Για το προσωπικό της. Είμαστε 8 άτομα, 3 ιερείς, ψάλτες, νεωκόροι… ». «Πόσο δίνουν συνήθως?» προσπάθησε να προφτάσει ο ανάδοχος την απάντησή μου. «Ξεκινούν από 150 ευρώ , συνήθως αφήνουν 200 και αν έχουν την ευχαρίστηση αφήνουν και παραπάνω!!!!, απάντησε με απίστευτο θράσος ο ιερεύς! « Τίποτα», του απαντώ μπαίνοντας σφήνα!!!! Με κοίταξε σαν να μου έλεγε: «Είσαι κατάπτυστή, γιατί μιλάς!»… Ξέρετε, όπως κοιτούν, εκείνα τα θρασύτατα πλάσματα που κρύβουν την αυθάδειά τους μέσα στα συμβολικά τους ρούχα. «Λοιπόν?», συνέχισε κοιτώντας το Νονό. «Με την καρδιά μου 100 ευρώ, πάτερ», του απάντησε και έκλεισε εκεί η συμφωνία!
Την επόμενη μέρα από το γάμο και την Βάπτιση πίνοντας ένα κρασάκι με τους νεόνυμφους και τους κουμπάρους, κάναμε και μια σούμα για το ποσό που "τσέπωσε" το «υπηρετικό»προσωπικό της Εκκλησίας του Άγιου Δημητρίου. Συνολικά 350 ευρώ. Για δύο μυστήρια της Εκκλησίας μας. Τα οποία μάζεψε από όποιον ήταν πρόθυμος να δώσει την ταρίφα για το καλό των νεονύμφων και της νεοφώτιστης Μαρίας-Βασιλικής.

Λύση? Η γνώση και μόνο! Τι είπαν και τι δεν είπαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι τρέφονταν με ό,τι λιγότερο και μοίραζαν ό,τι μπορούσαν στους πάντες. Και είχαν σεμνότητα, αφιλοκέρδεια και αυτοσεβασμό.

Καλή μας Χρονιά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας