Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αφιέρωμα στην τηλεοπτική παραγωγή του Mega "Το νησί" από τον Ρ/Σ "ΠΑΛΜΟΣ 99.5"

Ραδιοφωνικό αφιέρωμα στην τηλεοπτική παραγωγή του MEGA "Το νησί" που θα προβληθεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου το βράδυ, θα κάνει ο Ρ/Σ "ΠΑΛΜΟΣ 99.5"  μεταδίδοντας το Σάββατο 2 Οκτ. συνέντευξη του πρωταγωνιστή της σειράς και εξαίρετου ηθοποιού Στέλιου Μάινα στις 12:00μμ. στο πλαίσιο της εκπoμπής "Μουσικές Αναδύσεις" με την Τζίνα Δαβιλά.  Την Κυριακή 3 Οκτ. στις 11:00 πμ θα συζητήσουμε με τη σεναριογράφο της σειράς Μιρέλλα Παπαοικονόμου, ενώ στις 12:00μμ θα φιλοξενηθεί ο επίσης εξαιρετικός ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης.
 
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σκυτάλη στο αφιέρωμα του "ΠΑΛΜΟΥ " θα πάρουν η πρωταγωνίστρια Κατερίνα Λέχου, ο βραβευμένος διεθνώς σκηνοθέτης της σειράς Θοδωρής Παπαδουλάκης και η ταλαντούχα νεαρή ηθοποιός Γιουλίκα Σκαφιδά.
 
Επιπλέον, θα δοθούν αντίτυπα του βιβλιού best seller "Το νησί" των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ που έγραψε η Βικτώρια Χίσλοπ, καθώς και αντίτυπα του πρώτου βιβλίου του ηθοποιού Στέλιου Μάινα  από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ "Τα φαινόμενα απατούν".
 
Στον "ΠΑΛΜΟ 99.5" - ζωντανά: www.palmos-fm.gr     

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Οδυσσέας και ο Πλούτο" της Τζίνας Δαβιλά πηγή www.protagon.gr

Ο Οδυσσέας και ο Πλούτο

Ο Οδυσσέας ήταν ο πρώτος μου σκύλος. Ουσιαστικά αδέσποτος, κακοποιημένος και φοβισμένος. Μετά από παραμονή 9 μηνών στο σπίτι, μου επιτέθηκε, με δάγκωσε και απομακρύνθηκε το ίδιο βράδυ από το σπίτι. Όσοι τον έβλεπαν είτε ζωντανά, είτε σε φωτογραφίες χωρίζονταν σε δύο στρατόπεδα: τι όμορφο σκυλί οι μεν, αυτός είναι killer οι δε! Στους πρώτους χαμογελούσα σαν την μαμά κουκουβάγια, στους δεύτερους απαντούσα: «είναι καλός, το τρίχωμά του είναι σπάνιο και γεννά φόβο. Άσε που είναι ταλαιπωρημένος…». Ο άνθρωπος που μου τον έδωσε -αδέσποτος ήταν στην πραγματικότητα- μου είχε πει ότι είναι λύκος με πιτ-μπουλ. Ήταν περήφανος, αγέρωχος, γρήγορος, δυνατός, αθλητικός, άτακτος, ζωηρός, είχε φάει αρκετά παπούτσια, την ώρα του φαγητού έσπρωχνε με τη μουσούδα του για να διεκδικήσει και αυτός κάτι…Έκανε την παρουσία του αισθητή.

 Όταν έπλενα τις βεράντες, ο Οδυσσέας, έπαιρνε δρόμο. Μπουχός! Άφαντος. Αν μάλιστα έβλεπε και σκουπόξυλο, έκανε «παντιές» στο νερό και εξαφανιζόταν. «Έχει φάει πολύ ξύλο» μου έλεγε ο άνθρωπος που μου τον έδωσε. Θεωρούσα ηθική μου υποχρέωση να τον φροντίζω και ένοιωθα όμορφα που του πρόσφερα, που σκεπτόμουν τι θα έκανα όταν θα «ταξίδευε». Παρηγοριόμουν όμως γιατί ήταν μόνο ενός έτους. Και από την άλλη, οι σχέσεις είναι κύκλοι, μεγαλύτεροι, μικρότεροι…

Ο Οδυσσέας δεν είχε προφτάσει να απογαλακτιστεί από τη μαμά του. Όταν του έβαζα γάλα, δεν το πλησίαζε. Πέρυσι τα Χριστούγεννα, μας είδε μετά από διάστημα μιας εβδομάδας και κατουρήθηκε από τη χαρά του. Είχε μάθει να τον βάζουν σε αυτοκίνητο και να μην επιστρέφει εκεί από όπου έφυγε. Ένοιωθε ανασφάλεια.

Την ημέρα που με δάγκωσε, πήγε σε χώρο όπου θα ήταν ασφαλής. Έκανε τσουχτερό κρύο στη Ρόδο. Ήταν 25 Ιανουαρίου. Το πρόσωπό μου πονούσε και από τα ράμματα που τραβούσαν και από την κουτουλιά που μου είχε δώσει. Έκλαιγα και πονούσα περισσότερο- ο πόνος της ψυχής είναι αβάσταχτος ώρες-ώρες- γιατί τον ένοιωθα να είναι απροστάτευτος μέσα στο κρύο. Τον λυπόμουν γιατί ήξερα ότι δεν ήταν ασφαλές για κανένα μας να είναι στο σπίτι. Είχε κλείσει ένας κύκλος. Περίπου δηλαδή…

 Τρεις μήνες μετά, ένα ταξί χτύπησε τον Οδυσσέα. Τον θρήνησα, όπως δεν μπορούσα να διανοηθώ. Δεν έχει περάσει μέρα που να μην τον έχω σκεφτεί και να μην έχω βουρκώσει. Πέρασα από το σημείο που σκοτώθηκε 3 μήνες μετά.

Ο επόμενος σκυλάκος που μπήκε στο σπίτι ήταν μόλις 2 ½ μηνών. Από ήσυχους και υγιείς γονείς, απογαλακτισμένος, ημίαιμο λαμπραντοράκι, εξαιρετικός. Τον είπαμε Πλούτο, θυμίζει έντονα το cartoon, ακόμα και τώρα που είναι 7 μηνών τα πόδια του όταν τρέχει και παίζει, ανοίγουν αστεία και τα τέσσερα μαζί. Όπως ο Πλούτο του Disney. Ήμουν αρνητική στην αρχή, ήθελα να περάσει ο καιρός, να κάνει ο πόνος τον κύκλο του. Με κατάφεραν, με αγνόησαν, δεν έχει σημασία. Όταν έλειψα 15 μέρες μου έλειψε ο Πλούτο περισσότερο από τα πρόσωπα, δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό… Με «μυρίζεται» από τη γωνία και κλαίει μέχρι που θα του ανοίξουν την πόρτα για να βγει στην είσοδο που κάνει σαν παλαβός από τη χαρά του… Ό,τι και αν συμβαίνει, ο Πλούτο είναι αγχολυτικός.

Χθες βρέθηκαν στο νησί 3 δηλητηριασμένα σκυλιά.. Ο ιδιοκτήτης τους δεν πρόφτασε να τα σώσει. Σε περιοχή κυνηγιού βρισκόταν. Οι άρρωστοι που βάζουν φόλες ήξεραν πού θα τις τοποθετούσαν. Κρίμα, όχι μόνο για την παράνοια (όποιος θανατώνει με λύσσα ένα ζωντανό, τι τον εμποδίζει να θανατώσει και άνθρωπο), αλλά και για τα χαμένα μαθήματα. Τα ζωντανά αντιλαμβάνονται τη φύση σωστότερα από μας, σχεδόν σοφά. Ο Πλούτο στους μεγάλους καύσωνες, προτιμούσε το χώρο που δε δούλευε κλιματιστικό, ενώ όταν αρρωσταίνει ξαπλώνει στον ήλιο. Αδιέξοδο μυρίζομαι. Αδιέξοδο που είναι συγκοινωνούν δοχείο με ό,τι άλλο μας μπλοκάρει.

Αναρωτιέμαι πόσοι από τους εξουσιαστές (πολιτικούς, διευθυντάδες, προέδρους- βρίθει από δαύτους η Ελλάδα, αρχηγάρες- έχουν στενή σχέση με κάποιο ζωντανό…τετράποδο εννοώ…Υπάρχουν; Πού είναι; Άραγε, μπορούμε να τους εμπιστευτούμε;

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

όλοι οι άσχετοι" της Τζίνας Δαβιλά www.protagon.gr

Η πολιτική μ’ αρέσει, οι πολιτικοί καθόλου εκτός αν έχουν τη μαγκιά να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Ποιοι το κάνουν αυτό είναι «άλλο καπέλο», που έλεγε και ο μπαμπάς μου… Θέλοντας και μη τους παρακολουθώ και τι παρατηρώ;

Δεδομένης της συμμετοχής για το ψηφοδέλτιο της κάθε παράταξης 68 τουλάχιστον γυναικών, οι υποψήφιοι για τον ένα δήμο Ρόδου –δεν είναι και πολλοί- έχουν υποδεχτεί στις παρατάξεις τους τον κάθε άσχετο. Άτομα που τους μιλάς και δεν καταλαβαίνουν τι τους λες.  Άτομα που ουδεμία σχέση με την πολιτική έχουν και δεν αναφέρομαι, όπως φαντάζεστε στο αναιδές φαγοπότι. Δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά, δεν έχουν καν το σκεπτικό της προσφοράς και της αυτοθυσίας. Κατεβαίνουν με τη σημαία της αλλαγής νοοτροπίας και το μόνο που τους νοιάζει είναι να «ψηθούν» ομοιόμορφα στον ήλιο, να επισκεφθούν τα καταστήματα Roberto Cavalli -  έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν αυθεντικά στη Ρόδο, αλλά πληρώνουν 800 ευρώ για μια μπλούζα- μαϊμού made in Turkey. Αυτά για τις γυναίκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες.

Αναρωτιέμαι ποια είναι τα κριτήρια του κάθε υποψηφίου. Εισάγεται κάποιος στο ψηφοδέλτιο για να γεμίσει τη σελίδα ή αξιολογείται ο πρότερος έντιμος βίος ή η καλή του πρόθεση; Μήπως οι ίδιοι οι αρχηγοί των παρατάξεων κολακεύονται από τα γλειφτρόνια και δέχονται τους αυλικούς τους; Μήπως είναι τα χρήματα που καταβάλλει ο κάθε συνυποψήφιος για να συμμετάσχει σε ένα ψηφοδέλτιο; Και αν τελικά κάποιος έχει χρήματα για πέταμα - 9 στις 10 φορές πεταμένα είναι – γιατί αν θέλει να φανεί (διότι οι πολιτικοί ή πολιτικάντηδες το έχουν και αυτό το ψώνιο του φαίνεσθαι και της αυτοπροβολής), γιατί, λοιπόν, δεν επιλέγει να τα δώσει εκεί που θα πιάσουν τόπο; Σ’ ένα πιο δημιουργικό δρόμο. Ας πούμε της ελεημοσύνης. Ξέρετε πόσα άτομα πεινούν στη Ρόδο; Μπορεί να μιλάμε για τον πλουσιότερο δήμο της χώρας ή έναν από αυτούς, αλλά υπάρχουν και επαίτες και άστεγοι. Και άρρωστοι. Αυτό το διήμερο, λχ η Ένωση Αστυνομικών Δωδεκανήσου έκανε εθελοντική αιμοδοσία για τον 6χρόνο Γιάννη που πάσχει από μεσογειακή αναιμία.

Μόλις χθες σε άμεσα δικό μου πρόσωπο ζητήθηκε απλώς να ενημερωθεί κάποιος στρατιώτης για την αναβολή της στρατιωτικής του θητείας, επειδή είναι ο μοναδικός που δουλεύει στο σπίτι, ο μικρός αδελφός πηγαίνει στην Γ’ Λυκείου και ο πατέρας έχει «αφανιστεί» από τα έξοδα γιατί πάσχει 13 χρόνια από καρκίνο, που έχει κάνει μετάσταση. «Θα ήθελα να μην πάει τώρα στο στρατό, δεν ξέρω πόσο θα ζήσω ακόμα και υπάρχουν πάρα πολλά έξοδα, τι μπορώ να κάνω;» ρωτούσε αξιοπρεπέστατα ο πατέρας. «Το συζητήσατε με τη Στρατολογία;», ήταν η αντερώτηση. «Ναι, αλλά ο υπεύθυνος αξιωματικός μου είπε ότι δεν γίνεται κάτι. Του εξέθεσα την οικογενειακή μας κατάσταση, αλλά νομίζω ότι δεν με άκουγε…».

Γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι, που αποφασίσατε να «κατεβείτε» ως υποψήφιοι ψηφοδελτίου στις εκλογές εν Καλλικράτη, πόσοι άνθρωποι από την τοπική κοινωνία που θέλετε να μας πείσετε ότι σέβεστε, αγαπάτε και διακαώς βοηθάτε, έχουν σοβαρά θέματα; Προτού, λοιπόν άσχετοι και «σχετικοί» μάθετε να κουνάτε τα χέρια στα μπαλκόνια και να κάνετε μαθήματα επικοινωνίας, μάθετε τι συμβαίνει στον τόπο σας. Ξυπνήστε από το λήθαργο της προβολής και του νεοπλουτισμού και άντε δώστε τους κάνα φράγκο για να ορθοποδήσουν, προτού τα πετάξετε στον προεκλογικό σας αγώνα. Τότε ίσως και οι «άλλοι» που παρακολουθούν τις δράσεις σας με καχυποψία, να σας δώσουν και την ψήφο τους… Διαφορετικά, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…
 

όλα τα άρθρα της Τζίνας Δαβιλά

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Κομματική δουλικότητα" της Τζίνας Δαβιλά- www.protagon.gr

Κομματική δουλικότητα

«Καλά, αυτοί εδώ ακόμα παλεύουν για τα κόμματα;» μου είπε η Μαριαλένα, πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Λογιστικής στην Πάτρα φεύγοντας από τη σχολή της. «Γιατί;» έκανα αγαπημένη μου ερώτηση. «Με θεωρεί τόσο ηλίθια; Νομίζει ότι δεν κατάλαβα ότι ανήκει σε φοιτητική παράταξη; Προσφέρεται να μου συμπληρώσει ακόμα και τα χαρτιά που περιλαμβάνουν τα προσωπικά μου δεδομένα για να με προσεγγίσει; Λες και δεν πήραμε είδηση ότι βάζουν όλους τους γκόμενους για να μας πλησιάσουν και να μας κάνουν τα γλυκά μάτια;» απάντησε η Μαριαλένα.

Το σκηνικό παίχτηκε ως εξής: με το που μπαίνουμε στην είσοδο των ΤΕΙ μια παρέα από τέσσερις φοιτητές μας ρωτά τι θέλουμε, τους απαντάμε και μας ανταπαντούν «ο … θα σας οδηγήσει». Πράγματι με απίστευτη διάθεση εξυπηρέτησης ο νεαρός εξηγεί τα πάντα, μέχρι που προσφέρεται να του υπαγορεύει η Μαριαλένα τα στοιχεία της και να τα συμπληρώνει εκείνος ταχύτατα γιατί «θα έκλεινε η γραμματεία». «Πληρώνεσαι για αυτό που κάνεις;» τον ρωτώ τάχα αφελέστατα. «Όχι» μου απαντά με ύφος, νομίζοντας πως είμαι η μητέρα της Μαριαλένας. «Είδατε τελικά πόσο παράξενο είναι να συμπεριφέρεται κάποιος με καλοσύνη;» συνεχίζει εκείνος, ενώ η δική μας παρέα κλείνει τα στόματα και τα αυτιά μαζί.

 Πόσα όνειρα και πόσες ελπίδες γεννιούνται μέσα στις φοιτητικές και μαθητικές ψυχές…νέοι άνθρωποι, με οράματα, με όρεξη, με στόχους πιστεύουν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο, τάσσονται διακαώς σε μια πολιτική παράταξη με όποιο κόστος από το χρόνο τους και την ψυχούλα τους, για να αποτελέσουν τους καλούς στρατιώτες που αύριο-μεθαύριο θα γίνουν- ίσως- και οι κολλητοί κάποιου σημαντικού στελέχους του κόμματός τους. Το δεξί χέρι που λέμε… Οι άνθρωποι -κλειδιά. Κολακεύονται να πιστεύουν ότι θα διακινούν τα νήματα της κοινωνίας, ότι θα έχουν την κοινή αποδοχή, θα έχουν το χειροκρότημα, τις κάμερες, τα μικρόφωνα, το βήμα, το λαό, θα αποζητούν οι άλλοι τη χειραψία τους και το χτύπημα στην πλάτη. Θα νοιώθουν σπουδαίοι αν αφιερώσουν τη ζωή τους στα κοινά. Θα βρουν ίσως και το νόημα της ζωής, ίσως να γίνουν και υπουργοί… ίσως…

Έχω ένα θέμα με τους πολιτικούς που πηγάζει από τις προσθέσεις τους: γιατί γίνεται κάποιος πολιτικός; Τι επιδιώκει; Την προσφορά ή την αποδοχή; Η ιστορία μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι σηκώνουν σημαία για το πρώτο, αλλά καταλήγουν στο δεύτερο. Διότι όταν πρέπει να αναφερθούν στα λάθη τους σπάνια ζητούν συγγνώμη, ενώ πάντα ή σχεδόν πάντα ρίχνουν τις ευθύνες αλλού, κάποιες φορές κιόλας προσπαθούν να αντιστρέψουν τα μη αντιστρεφόμενα. Έστω και την τελευταία στιγμή. Λοιπόν; Προς τι η κομματικοκρατία των πανεπιστημίων; Ποιο το όφελος; Και γιατί ένα νέο, καθαρό και φωτεινό μυαλό προσανατολίζεται στην κομματικοποίηση; Από ποιους πείθεται; Αλήθεια, υπάρχουν ακόμα άτομα που πείθονται; Στο όνομα ποιας αξίας; Και το χειρότερο είναι ότι αλλάζει και η συμπεριφορά του νέου. Από περήφανη και ατίθαση, όπως του ταιριάζει, γίνεται γλοιώδης, απωθητική, δουλική, ευτελής.

Την ώρα που επιστρέφαμε με το αυτοκίνητο, «μπήκα» για λίγο στη θέση της Μαριαλένας και απάντησα στο νεαρό…. «Όχι καλέ μου! Δε θέλω να μου δείξεις πώς και τι πρέπει να συμπληρώσω για να μου φέρεις μαλακά την εγγραφή μου στην παράταξη που ανήκεις. Θέλω αντρίκια να μου ξεκαθαρίσεις τη θέση σου και να μου πεις: «Δεν θέλω να πιω καφέ μαζί σου, ούτε να σε βοηθήσω επειδή με εντυπωσίασε ο τρόπος που περπατάς, γελάς, μιλάς. Θέλω να σου μιλήσω για αυτό που είμαι δασκαλεμένος να κάνω: να σε πείσω να γραφτείς στην τάδε φοιτητική παράταξη, όπως γράφτηκα και ‘γω για συγκεκριμένους λόγους. Αν συμφωνείς μαζί μου/μας, καλώς να ορίσεις. Αν όχι, δεν τρέχει και τίποτα. Ίσως τότε να μπορέσουμε να μοιραστούμε χωρίς ιδιοτέλειες, άλλα πιο σημαντικά πράγματα: μια ανατολή, ένα καφέ γιατί έχω τις μαύρες μου, ένα χαμόγελό όταν βλέπω ένα παιδικό χεράκι να με χαιρετά στα καλά καθούμενα, μια αστεία γκριμάτσα για να σου φτιάξω τη διάθεση. Αυτό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο»…».

Κάπου εκεί πρέπει να έκανα τη σκέψη μου φωναχτά.
«Είστε καλά;» μου λέει η Μαριαλένα γελώντας. «Σε ποιον μιλάτε;»
«Στο «φίλο» μας» της απαντώ. «Α, σ’αυτόν το βλάκα; Σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ μαζί του. Κρίμα γιατί είναι και όμορφος» …