Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ο "Προμηθέας-Πυρφόρος"...εκδικείται!!!


Ο «Προμηθέας-Πυρφόρος»… εκδικείται!!!

Έχουμε, χρόνια τώρα ενεργειακό πρόβλημα,αλλά μόλις πρόσφατα το κατανοήσαμε...νομίζω δηλαδή! Πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερο ρεύμα। [...] Τη λύση φιλοδοξεί να δώσει ένα σχέδιο που προτείνει να βάλουμε λουλούδια στις ταράτσες των σπιτιών μας, τα οποία θα μειώσουν κατά 30% τη θερμοκρασία στο χώρο, θα λειτουργήσουν ως μονωτικό υλικό και θα δώσουν και άλλη αισθητική στο μάτι, όταν κάποιος κοιτά από ψηλά। Από την άλλη, ήδη υπάρχει στο Παλαιό Φάληρο της Αθήνας το «Σπίτι του Ήλιου», το πιο πράσινο κτήριο στην Ευρώπη, που ακόμα και οι πολιτικοί της χώρας μας (τότε Υπουργός Εξωτερικών-νυν Πρωθυπυργός κ।Παπανδρέου, κ.Σουφλιάς λόγω χάρη) πληροφορήθηκαν την ύπαρξή του σε επίσκεψη τους στο Ισραήλ από τον Σιμόν Περές και τον Μπιλ Κλίντον που το υπερθεμάτιζαν. Έχει κλείσει, ήδη, δύο χρόνια ζωής και έχει απαλλαχθεί πλήρως από τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο. Λειτουργεί με φωτοβολταϊκά στοιχεία στην πρόσοψή του, που του προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και ηλιακούς συλλέκτες που εξασφαλίζουν τη θέρμανση και την ψύξη στο κτήριο. Το εν λόγω κτήριο δε χρεώνει ούτε ένα ρύπο στο περιβάλλον, δεν πληρώνει ούτε 1€ για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Είναι ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ του Πολιτισμού και φέρει το όνομα «Προμηθέας-Πυρφόρος». Με αυτό το κτήριο μπορούμε να ελπίζουμε ότι και το περιβάλλον και ο Πολιτισμός θα έχουν μέλλον. Άλλωστε ζούμε στην Ελλάδα, χώρα προνομιακή σε επίπεδο κλίματος που θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο! Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και για 45 μέρες η Αθήνα να ζούσε στο σκοτάδι, «το σπίτι του ήλιου, Προμηθέας/Πυρφόρος» δε θα είχε πρόβλημα, διότι κάθε ώρα ηλιοφάνειας του εξασφαλίζει 1½ μέρα αυτονομίας! Το δε κόστος κατασκευής του κάνει απόσβεση σε 5-6 χρόνια.

Το κτήριο χρησιμοποιείται ως έδρα της εταιρείας «Sol Energy», εταιρεία βιοκλιματικών εφαρμογών, η οποία προσκλήθηκε σε συνέδριο ισραηλινών αρχιτεκτόνων με θέμα τη βιοκλιματική, μιας και αυτοί οι 6 όροφοι μοιάζουν σα να συμπυκνώνουν μέσα τους όλη την επιστήμης.

Αυτά για το τι μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος και ο Έλληνας, όταν έχει κέφια και στόχο!!! Εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την κοντόθωρη νοοτροπία και να σκεφτούμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ κοντινό πια. Και επειδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ας σκεφτούμε ως γνήσιοι Ελληνάρες : «Του παιδιού μου το παιδί, δυο φορές παιδί μου» φροντίζοντας να αλλάξουμε την προσωρινή, εγωκεντρική και κουτοπόνηρη σκέψη μας. Αρκετά όρνια αφήσαμε και μας έφαγαν και το συκώτι και την ψυχή. Καιρός είναι πια ένας σύγχρονος «Προμηθέας» να πάρει την εκδίκηση του με τον πιο πολιτισμένο και οικολογικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας