Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

WWF Ελλάς: Δημήτρης Καραβέλλας:"Η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν παράγεται ποτέ"!











Μια παγκόσμια συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη με τη συμμετοχή των κρατών για το δύσκολο δρόμο προς τη διατήρηση του πλανήτη και την αλλαγή των συνειδήσεων των ατόμων της παγκόσμιας κοινότητας. Μιλώντας με τον Γενικό Διευθυντή της WWF Ελλάς κ Δημήτρη Καραβέλλα πληροφορηθήκαμε:

«Είμαι αισιόδοξος. Υπάρχει διάθεση να ιδωθούν διαφορετικά τα πράγματα και ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας, όσο και ως προς την κλιματική αλλαγή».

«Το ζητούμενο είναι η χώρα μας να στηρίξει τον κρίσιμο στόχο στη μείωση των εκπομπών στο 40%. Η Ε.Ε. δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο ακόμα και ο δικός μας στόχος είναι να παίξει ο Πρωθυπουργός, που θα είναι παρών, στη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης ένα ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Είναι κρίσιμη ευκαιρία η Ελλάδα να βρεθεί μπροστά, μιας και για χρόνια, είτε ήταν απούσα , είτε παρακολουθούσε τις εξελίξεις.
Η Ελλάδα δεν είναι ο μέγας ρυπαντής στον πλανήτη, όμως, θα πληγούμε τα μέγιστα από την κλιματική αλλαγή Η χώρα μας, αλλά και το εθνικό μας συμφέρον επιτάσσει να ενεργοποιηθούμε όλοι».


«Σε μια πρόσφατη έρευνα που κάναμε με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προσπαθήσαμε να δούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην χώρα μας για τα επόμενα 30 χρόνια . Αναλύοντας μια σειρά δεδομένων και περιοχών μεταξύ αυτών και τη Ρόδο καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το νησί θα ζήσει άμεσα πολύ ζεστές μέρες -πάνω από 35 και 40 βαθμούς-, ενώ θα υπάρξουν πλέον και ευνοϊκές συνθήκες για ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών. Την κλιματική αλλαγή τη ζούμε ήδη και θα τη ζήσουμε εντονότερα στα αμέσως επόμενα χρόνια».

«Μέσα από το mazigiatoklima.gr , όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά -σε μια κοινή πλατφόρμα με την green peach- μπορεί να ενημερωθεί και να υπογράψει έκκληση προς τον Πρωθυπουργό ώστε και ο ίδιος μέσα από το δρόμο που εκείνος διάλεξε-διαδικτυακά- να λάβει περισσότερη ενθάρρυνση για αυτό που πρέπει να κάνει. Έχουμε μαζέψει πάνω από 40.000 υπογραφές και στόχος είναι μέχρι να πάμε στην Κοπεγχάγη να φτάσουμε τις 100.000».

«Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Ρόδο βλέπω και άλλες παραλίες να έχουν δομηθεί και άλλα δασικά τμήματα να έχουν καεί.
Αποτελεί πρόκληση για τον τόπο τι όραμα θέλει και πώς θα αναπτυχθεί χωρίς να είναι σε βάρος του περιβάλλοντος. Η πρόκληση είναι, πώς η Ρόδος σταδιακά θα μπει σε μια διαδικασία υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι τόσο μεγάλης εξάρτησης από το μαζούτ».

«Πήραμε ως δεδομένη την ομορφιά της χώρας και καθόλου σοβαρά τον τρόπο που θα την διατηρήσουμε».

«Το κρίσιμο σημείο είναι πώς θα ισορροπήσει η προστασία του περιβάλλοντος με την ανάπτυξη και, ακριβώς εδώ, θα απαιτηθούν βαθιές τομές και ρήξεις με συγκεκριμένα συμφέροντα».





«Έχουμε τεράστιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό είναι ντροπή για την χώρα με τόσο ήλιο η Γερμανία να έχει 30 φορές παραπάνω εγκαταστημένη φωτοβολταική πηγή ενέργειας σε σχέση με μας που έχουμε τόσο πολύ ήλιο»


«Η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν παράγεται ποτέ. Συνεπώς, καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια, δηλαδή κάνουμε οικονομία. Δίπτυχο επιτυχίας: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πώς καταναλώνουμε, μετριάζουμε τη ζήτηση για να μην χρειαζόμαστε τόσο πολύ ενέργεια».

H WWF Ελλάς είναι μη κρατικός Οργανισμός, στηρίζεται στον εθελοντισμό. Για περισσότερες πληροφορίες: www.WWF.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας