Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Σιωπή: η αρχή της κακού! 25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των Γυναικών

"Στο γάμο ο πιο αδύναμος, ο πιο ανόητος, ο πιο ασήμαντος άντρας στον κόσμο, λαμβάνει το δικαίωμα να βιάζει, να χτυπά।" Virginia Woolf



Η ενδοοικογενειακή βία είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, σε όλες τις κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες। Ωστόσο, δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία που να προστατεύει τις γυναίκες κατά της βίας στα σπίτια τους ή που να λαμβάνει υπόψη την ειδική σχέση και εξάρτηση που υπάρχουν ανάμεσα στο θύμα και στον δράστη. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι Αρχές βλέπουν την ενδοοικογενειακή βία σαν ιδιωτική υπόθεση έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για το μεγάλο ποσοστό ατιμωρησίας που απολαμβάνουν οι δράστες τέτοιων πράξεων.

Πριν από λίγα χρόνια ζώντας στη Ρόδο, κατήγγειλα στην αστυνομία δύο γεγονότα και η απάντηση του οργάνου ήταν: " Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, αν μας γνωστοποιηθεί επίσημα, είναι σύσταση!" Στη μία μάλιστα των περιπτώσεων το όργανο της τάξης μου είπε: " Μα είναι υψηλά ιστάμενα πρόσωπα... Μην τους εκθέσουμε!" Από ταγμένοι στο βωμό της προστασίας του πολίτη, ταγμένοι στο βωμό του καθωσπρεπισμού και των κοινωνικών στερεοτύπων!
Καιρός να το πάρουμε αλλιώς το θέμα॥ Όχι μόνο αυτό, αλλά και πολλά άλλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας