Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η ιστορία του Μανώλη" της Τζίνας Δαβιλά (www.protagon.gr)

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.draseis&id=7590
  • Αφορμή του σημερινού άρθρου με σκοπό το ένα βήμα παραπέρα υπήρξαν οι χθεσινοί «Πρωταγωνιστές»  

«Το μόνο που θα προσέξεις είναι τη δύναμή του», μου είπε η Κατερίνα όταν πήγαινα πριν από λίγους μήνες στο σπίτι της για να συναντήσω το ανάδοχο γιό της, τον Μανώλη. Ο Μανώλης είναι ένα αγόρι 20 χρόνων, που χαμογελά, πλησιάζει όποιον άγνωστο δει συνήθως μπουσουλώντας και το πρώτο που κάνει είναι να τον αγγίξει. Έχει τη δύναμη ενός 19χρόνου νέου, αλλά μην μπορώντας να την ελέγξει, μπορεί άθελά του να σου κάνει ζημιά.. Ο Μανώλης είναι ένα από τα παιδιά του «Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Παίδων «Άγιος Ανδρέας», όπου η Κατερίνα Βορεινάκη εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός. Η ίδια σταθερή στις αξίες της και καταβάλλοντας προσπάθειες αρκετά χρόνια για να εξηγήσει ότι τα παιδιά των ιδρυμάτων δεν είναι για πέταμα, αλλά μπορούν να μεταμορφωθούν σε αξιαγάπητα πλάσματα όταν κάποιος ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους, είναι ανάδοχη μητέρα του Μανώλη τα τελευταία 15 χρόνια. Την γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια ως κοινωνική λειτουργό στο Κέντρο Μέριμνας Θηλέων της Ρόδου, όπου επίσης φιλοξενούνται παιδιά, όχι απαραίτητα ορφανά, αλλά προβληματικών οικογενειών. Ανέκαθεν, στόχος της Κατερίνας ήταν ακόμα και τα στερημένα νοητικά παιδιά να μην μείνουν στα αζήτητα, αλλά να βρουν μια οικογένεια να τους δώσει ό,τι τους λείπει περισσότερο: το συναίσθημα ότι ανήκουν κάπου. Πιο καθαρά: κατάλαβα ότι στόχος της είναι να κλείσουν τα ιδρύματα.

Ίσως να φαίνεται υπερβολικό, αλλά στις περιπτώσεις παιδιών που έχουν νοητική στέρηση και σωματική αναπηρία (μιλάμε για νοητική νοημοσύνη κάτω του 30) μεγαλύτερη ανάγκη έχουν για το συναίσθημα του «ανήκω κάπου» παρά από την αγάπη. Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι πιο ασφαλείς νοιώθουν εκείνοι που έχουν επίγνωση του προβληματικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, από εκείνους που είναι λίγο εδώ, λίγο αλλού και λίγο παραπέρα, δηλαδή πουθενά.

Από τον διακαή πόθο της Κατερίνας και άλλων ευαισθητοποιημένων Ροδίων και μη, στα σπάργανά της συναντάμε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ονομάστηκε «Ανάδοχη Αγκαλιά». Στόχος της είναι να προωθηθεί ο θεσμός της αναδοχής, να υποστηριχθούν οι ανάδοχες οικογένειες και τα παιδιά, που ζουν στους χώρους των ιδρυμάτων. Αξία στην όλη προσπάθεια έχει το γεγονός ότι γίνεται στόχος να ενημερωθεί ο κόσμος για τη δράση της «Ανάδοχης Αγκαλιάς» συνειδητοποιώντας ότι η αναδοχή δεν μένει στο σύμπλεγμα υποχρεώσεων φύλαξης και φροντίδας, αλλά επιμένει στην αντίληψη της ουσιαστικής προαγωγής του δικαιώματος των παιδιών του ιδρύματος να «ανήκουν κάπου»! Δηλαδή, στη δυνατή σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργείται ανάμεσα σε ανάδοχο και παιδί. Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η παραμονή σε περιβάλλον φιλικό που έχει κατανόηση και υπομονή, βοηθά σημαντικά στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη. Ο Μανώλης, ας πούμε, πριν από χρόνια ήταν σαν αγρίμι, κλεισμένος μέσα σ’ ένα δωμάτιο που του πετούσαν το φαγητό από μια μισάνοιχτη πόρτα γιατί έδερνε όποιον τον πλησίαζε. Άγριο ξύλο. Όταν του έδωσα το χέρι μου το κρατούσε χαμογελώντας και το έσφιγγε ανεξέλεγκτα. Γούρλωσα τα μάτια από τον πόνο. Όπου με ακουμπούσε, πονούσα. Τα’χασα. Και θαύμασα την Κατερίνα. Στην μόνη που υπάκουσε ήταν στην ανάδοχη μητέρα του, την Κατερίνα: «Μη, Μανώλη μου, κακό αυτό» του είπε και άφησε το χέρι μου πηγαίνοντας μπουσουλώντας ξανά στη μάνα του, ή μάλλον στην καρδιά που νοιώθει ότι τον νοιάζεται και τον αγαπά.

Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Το ότι βρίσκομαι εδώ που βρίσκομαι από πλεονεκτική ίσως νοητική και βιολογική θέση, είναι καθαρά τυχαίο γεγονός. Αν τύχαινε όμως να γεννιόμουν με νοητική καθυστέρηση ή βρισκόμουν σ’ένα ίδρυμα για λόγους που ευθυνόμουν περισσότερο ή λιγότερο, θα ήθελα να μου δινόταν η ευκαιρία να νοιώσω μια καρδιά να χτυπά για μένα με λαχτάρα. Έστω και αν δεν ήξερα, πώς να το διαχειριστώ. Αρκεί να μην κουβαλούσα την απρόσωπη ταμπέλα «το κορίτσι του ιδρύματος».

*«Ανάδοχη Αγκαλιά»: Ρόδος, Παλαιό Νοσοκομείο, οδός Παπαλουκά
Διαχειριστές: Κατερίνα Βορεινάκη, Σταύρος Παραλούσης, Πάτρα Μιχαλία-Άννα, Σταύρος Ζαράκης, Γεώργιος Γιωργάς.

 

" Λησμονημένοι τόποι" της Τζίνας Δαβιλά (www.protagon.gr)

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=7550

Έχετε επισκεφθεί το Καστελλόριζο; Έχετε δει πόσο κοντά βρίσκεται στην Τουρκία; Έχετε υπ’όψιν σας ότι οι Καστελλοριζιοί, όταν δεν έχουν ψωμί, φρούτα κλπ ή χρειάζονται το νοσοκομείο, πετάγονται σαν να λέμε στο περίπτερο, δηλαδή στην Τουρκία, για να προμηθευτούν τα απαραίτητα και να εξεταστούν από τούρκους γιατρούς; Άλλωστε το Καστελλόριζο είναι ξεχασμένο από το ελληνικό κράτος. Σχεδόν δηλαδή. Το θυμηθήκαμε εκείνη την αποφράδα μέρα της 23ης Απριλίου 2010, όπου ο συμπαθής κομψότατος αειθαλής Λούης ο δρομεύς ανακοίνωνε το ΔΝΤ.
 
Η ειρωνεία είναι ότι, ενώ μιλάμε για τα προβλήματα της Ελλάδας, αυτό που αφορά στα μικρά νησιά και που είναι σταθερό σημείο διαμάχης με την Τουρκία, το ξεχνάμε. Όσοι κατοικοεδρεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν γνωρίζουν το θέμα και στην τελική ίσως και να μην τους αφορά, όπως πιστεύουν. Όμως ένα νόμισμα έχει δύο όψεις: τα ακριτικά νησιά έχουν μεγάλη σημασία γιατί αφ’ενός βαστούν Θερμοπύλες, είτε γίνεται αντιληπτό, είτε όχι, και αφ’ετέρου γιατί η ζωή σ’αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολη. Χωρίς νοσοκομεία, χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και χωρίς την αυτονόητη αξιοπρέπεια από την εκάστοτε κυβέρνηση προς τους κατοίκους, δεν λες ότι περνάς και τα καλύτερά σου! Οι κάτοικοι του Καστελλόριζου λένε «θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματά μας, ας ανήκουμε όπου να’ναι». Μπορώ να κατανοήσω τη θέση τους, δεδομένων των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά είναι επικίνδυνο να το δεχτεί κάποιος ή ακόμα περισσότερο να μην του δώσει σημασία. Το Καστελλόριζο διαθέτει εκείνη την ταλαίπωρη ΑΟΖ που  ακόμα δεν έχει αποφανθεί η κυβέρνηση τι θα κάμει με δαύτην. Και μόλις στο φύλλο της κυριακάτικης καθημερινής αναφέρει ότι «η Άγκυρα αμφισβητεί το μισό Αιγαίο». Αφ’ενός λοιπόν υπάρχει θολό τοπίο όσον αφορά στο εκμεταλλευτικό στοιχείο της περιοχής, αφ’ετέρου το θέμα, με τα όρια του «σπιτιού» μας, διαρκώς αναμοχλεύεται από τους τούρκους.

Τα μικρά νησιά, όπως το Καστελλόριζο έχουν, δεν έχουν 100 με 130 μόνιμους κατοίκους. Όταν συμβαίνει κάποια ομιλία ή κάποια εκδήλωση - σπάνιο φαινόμενο και σχεδόν αποκλειστικά καλοκαιρινό- οι κάτοικοι «φορούν τα καλά τους». Στην πρόσφατη ομιλία του καθηγητή Νίκου Λυγερού στο Καστελλόριζο περί «Ιπποσύνης και Καστελλόριζου» αντί να μιλήσει ο καθηγητής, έγινε δέκτης παραπόνων των κατοίκων που αφορούσε στο δήμαρχο Καστελλόριζου. Οι λόγοι; Από το γεγονός ότι δεν τους αφήνει να έχουν τα τραπεζάκια των μαγαζιών στους δρόμους- το μοναδικό έσοδο του νησιού είναι ο τουρισμός- μέχρι ότι ακόμα και στις σπάνιες εκδηλώσεις του ακριτικού νησιού, πχ. ομιλίες ή συναυλίες, ο δήμαρχος απουσιάζει, σταθερά και μόνιμα. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο κ Πανηγύρης εκλέγεται δήμαρχος τα τελευταία 16 χρόνια. Πώς γίνεται αυτό; Με ποιον τρόπο αφού οι κάτοικοι δεν τον γουστάρουν; Όπως επίσης μου κάνει εντύπωση πώς γίνεται η κεφαλή ενός νησιού των 130 κατοίκων να μην έχει απαιτήσει τα αυτονόητα από το ελληνικό κράτος; Θέλουμε Καστελλόριζο, αλλά ξεχνάμε Καστελλόριζο.

Αν μας ενδιαφέρει πραγματικά αυτό το κρατίδιο που λέγεται Ελλάδα, θα έπρεπε να νοιαστούμε πρώτα για την κατάσταση των συνόρων του και το πώς επιβιώνει και έπειτα για το κέντρο του. Δηλαδή: φτιάχνω ένα σπίτι θέτοντας πρώτα τα θεμέλια και τα όρια, τις κολώνες και τους τοίχους και μετά χωρίζουμε δωμάτια, τοποθετούμε πατώματα κλπ. Αν το Καστελλόριζο, το Αγαθονήσι, ο Έβρος είναι ξεχασμένες περιοχές από το ελληνικό κράτος, πώς περιμένουμε να ζουν άνθρωποι εκεί και κυρίως να φυλάνε Θερμοπύλες;    

Έχω τη βεβαιότητα ότι ανέκαθεν κινδυνεύαμε από τον εαυτό μας. Σήμερα όχι μόνο είμαστε εξαιρετικά αφελείς που δεχτήκαμε, έχουμε και εδώ την παγκόσμια αποκλειστικότητα, να χορέψουμε στον οικονομικό ρυθμό που χτυπά η Μέρκελ και οι φίλοι της, αλλά και ότι είμαστε διπλά αφελείς όταν αφήνουμε στην τύχη τους έμμεσα φαινομενικά ζητήματα. Αυτό που λείπει σήμερα πρωτίστως από τον έλληνα δεν είναι μόνο η αυτοκριτική του, αλλά και η πίστη του στο ελληνικό φρόνημα. Όπως επίσης ομολογώ ότι οι Τούρκοι κάτοικοι της Ελλάδας - και το  λέω ζώντας στη Ρόδο και έχοντας γείτονες τούρκους μουσουλμάνους- είναι μια χαρά άνθρωποι. Συνυπάρχουμε τόσο καλά στο νησί μαζί τους, που πραγματικά δεν ξέρω αν είναι πιο έλληνες και από τους έλληνες.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν: θέλουμε την χώρα μας έτσι όπως είναι; Όπου γυρίσω το μάτι η Ελλάδα με πληγώνει. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο. Το τελευταίο πράγμα  που θέλω είναι να εγκαταλειφθεί ο τόπος. Είτε αυτός λέγεται Μεγίστη, Αγαθονήσι, Τήλος, Ορεστιάδα, Σαμοθράκη, είτε το ορεινότερο χωριό της Αρκαδίας. Τώρα που γυρνάει ο τροχός και ο κόσμος έχει αντιληφθεί τη ματαιότητα της πρωτεύουσας, ας δοθούν κίνητρα για να κατοικηθεί η περιφέρεια. Ίσως ζώντας εκεί και να την αγαπήσουμε. Γιατί από μακριά, ούτε καν τη θυμόμαστε. Πού σαι βρε Θανάση, αθάνατε;

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ντίνος Χριστιανόπουλος: «Είμαι ένας ευτυχεσμένος άνθρωπος», της Τζίνας Δαβιλά από το www.protagon.gr

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=7395

Δεν του αρέσουν οι ταμπέλες και οι χαρακτηρισμοί, αυθαιρετώντας τον χαρακτηρίζω αιρετικό, απόμακρο, δηκτικό. Προσωπική μου εκτίμηση, ο Χριστιανόπουλος θα αφήσει έργο πίσω του, ίσως αντίστοιχο του Καβάφη, που ναι μεν υπήρξε μαθητής του όπως ο ίδιος ομολογεί, αλλά διαφοροποιήθηκε ως προς το είδος ποίησης και προσέγγισης της θεματολογίας.

Κατεβήκατε στις πλατείες με τους «Αγανακτισμένους»;
«Δεν βγαίνω, δεν ξέρω και δεν βλέπω γιατί αγανακτούν, δεν μπορώ να καταλάβω τι ζητούν. Για να ζουν και με τα λιγότερα σημαίνει ότι οι περικοπές έγιναν σε παχυλούς μισθούς. Δεν μας είπαν ποτέ πώς και με ποια μέσα και ποιες προϋποθέσεις διορίστηκαν. Ας μην λέμε ότι φταίνε μόνο οι κυβερνήσεις που μεταξύ μας είναι αχρείες αλλά φταίμε και εμείς που ενώ είμαστε φτωχομπινέδες  επιμένουμε να ζούμε σαν νεόπλουτοι. Περίπου να πάθουμε καλά. Δεν βγαίνω στους δρόμους, δεν ακούω ραδιόφωνο, δεν διαβάζω εφημερίδα και νοιώθω περίπου …. ευτυχεσμένος. …ναι, ναι σωστά ακούσατε.. Ζω με λιγότερα από 600 ευρώ, χωρίς να θέλω πολυτέλειες, αυτοκίνητα και σπίτια. Και με ολίγους παράδες μπορώ και ζω».

Είστε ο μοναδικός επίτιμος καθηγητής στη Φιλοσοφική του Αριστοτελείου χωρίς διδακτορικό.
«Επεδίωξα να γίνω επίτιμος καθηγητής χωρίς διδακτορικό στο τμήμα της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο γιατί τόσα χρόνια με ζάλιζαν. Αρνήθηκα να γίνω καθηγητής κατηγορηματικά προ πολλών δεκαετιών. Δεν βλάπτει ούτε είναι τίποτα σοβαρό, δεν πρόκειται να διδάξω και προπάντων δεν πρόκειται να εισπράξω μία! Δεν θέλω το κράτος αφέντη στο κεφάλι μου. Γι αυτό και υπήρξα ο μοναδικός ποιητής στους 1000 που αρνήθηκα την σύνταξη ποιητή-λογοτέχνη του Κράτους. Μακριά από τις κυβερνήσεις.

Γιατί αρνείστε το εκπαιδευτικό σύστημα;
«Είμαι αντίθετος με το εκπαιδευτικό σύστημα γιατί είναι κουραφέξαλα και δόξα τω θεώ που δεν ανακατεύτηκα σε όλη αυτή τη γελοιότητα. Και δεν τα λέω τώρα, τα έλεγα πριν από μισό αιώνα. Αρνήθηκα να υπηρετήσω αυτήν την άθλια και ελεεινή παιδεία. Ήμουν ικανός να ζητιανέψω έξω από τον Λαμπρόπουλο, αρκεί να ήμουν μακριά από την άθλια παιδεία. Όταν πήρα το πτυχίο μου διορίστηκα βιβλιοθηκάριος στη δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης για 8 χρόνια όπου στη συνέχεια παραιτήθηκα. Τότε άνοιξα δικό μου γραφείο διορθώσεων δοκιμίων  στη Θεσσαλονίκη. Και έβγαλα λίγα λεφτουδάκια και χωρίς να γίνω ζητιάνος πέτυχα τον πρώτο στόχο να μην γίνω εκπαιδευτικός. Πρόκοψα στη λογοτεχνία γιατί αυτός ήταν ο καημός μου (και όχι η ύποπτη εκπαίδευση γιατί χώνουν το χέρι τους εκεί διάφοροι άσχετοι) και στην ποίηση που είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Αυτή είναι και η μεγάλη μου ευχαρίστηση. Πρόκοψα στην ποίηση αλλά δεν έβγαλα λεφτά».

Σε τι άλλο αντιτίθεστε;
«Είμαι αντίθετος προς κάθε καθεστώς και το λέω και ας μην με ακούει κανείς, μακριά από τις σχέσεις με τις κυβερνήσεις. Η όλη θλιβερή όψη της σημερινής θλιβερής πραγματικότητας δείχνει ότι ο καιρός έχει γυρίσματα. Είμαι εναντίον κάθε μορφής εξουσίας. Εφημερίδας, διοικήσεως κλπ.».

Έχετε τελικά εκφραστεί αρνητικά για τους Ελύτη-Σεφέρη;
«Έχω κάποιες επιφυλάξεις και για Ελύτη και για Σεφέρη παρ’όλο που είναι καλοί ποιητές και ήταν φίλοι μου ο Ελύτης περισσότερο. Είχαν όπως είναι πολύ φυσικό τις κάποιες μετριότητές του. Τίποτα παραπάνω. Μερικοί δημοσιογραφίσκοι, χαμένα κορμιά πήραν αυτές τις μικροεπιφυλάξεις, τις εξόγκωσαν  και με απέδειξαν ως φανατικό εχθρό ή υπονομέα των νομπελιστών. Αυτά είναι του κώλου, με συγχωρείτε. Δεν έχω καμία κακία και ζήλεια για αυτούς. Όταν μεταφράστηκαν τα ποιήματά μου στα σουηδικά έδωσα συνέντευξη σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό όπου μεταξύ άλλων εκφράστηκα αρνητικά για το Νόμπελ ως διεθνές βραβείο λέγοντας ότι αμφισβητώ την ειλικρίνεια αυτών που δίνουν το Νόμπελ, γι αυτό μακριά από το Νόμπελ. Έδωσαν Νόμπελ στον Τσόρτσιλ, έναν πολιτικό και στον Ρίτσο- αν και διαφωνώ μαζί του- έδωσαν το βραβείο Λένιν που είναι για τους πολιτικούς και όχι το Νόμπελ που είναι για την λογοτεχνία. Και αντί να λυσσιάξουν οι σουηδοί με όσα τους είπα, η σουηδική ραδιοφωνία δέχτηκε αναρίθμητες επιστολές που έγραφαν: «να αγιάσει το στόμα του» Συνεπώς ζούμε σε οργανωμένες παραπληροφορήσεις. Υπάρχουν γενικώς υπερτιμημένες αξίες στην ποίηση, αλλά γίνεται ένα παλαντζάρισμα. Αυτοί που κυριαρχούν τώρα δεν πιστεύω ότι θα κυριαρχήσουν και μετά από 30 χρόνια.  Κάποιοι τώρα τους ανεβάζουν και τους προωθούν».

Ο Παλαμάς πολέμησε τον Καβάφη.
«Τεράστιο θέμα αυτό. Ο Παλαμάς άλλοτε ήταν λυσσασμένος απέναντι στον Καβάφη και άλλοτε πιο μετριοπαθής στις δηλώσεις του. Φοβούνταν τον Καβάφη διότι διαισθανόταν ότι το μέλλον ανήκει στον Καβάφη που κατέκτησε την παγκόσμια αποδοχή. Ο  μεγάλος Παλαμάς κατέρρευσε και αυτό είναι γεγονός. Δεν ενδιαφέρει πια κανέναν η κόντρα μεταξύ τους. Ο Καβάφης όπως είχα πει και στο παρελθόν, καλπάζει! Ξέρεις τι θα πει να πληθαίνουν οι άνθρωποι που σ’αγαπούν και σε πιστεύουν? Ας αναλογιστούμε πόσοι σήμερα έχουν αυτή την τύχη».

«Βαθιά πληγή από φρικτό μαχαίρι» έλεγε ο Καβάφης για την τέχνη της ποιήσεως. Για εσάς η ποιητική σας συλλογή «Η πιο βαθιά πληγή», τι είναι;
«Συλλογή πατριωτικών ποιημάτων που λατρεύτηκε στην Κύπρο και που η απάντηση μου - που αφορούσε στον Κίσινγκερ- έκανε πάταγο. Αυτό το σκατόμουτρο ο Κίσινγκερ που χώρισε την Κύπρο στα δύο, είχε το θράσος να διαψεύσει ό,τι δήλωσε για το σούβλισμα της Ελλάδας εφαρμόζοντας ένα σατανικό σχέδιο. Έχω και τέτοιες αγάπες και αποδοχές από τους απλούς ανθρώπους της Κύπρου που όταν την επισκέφθηκα – θα το πιστέψετε;- μου φιλούσαν τα χέρια! Διότι τα περισσότερα πατριωτικά ποιήματα είναι από σαβούρες έως σκατά».

Ποιο είναι το λάθος των Ελλήνων;
«Ότι είμαστε κλέφτες και πρέπει να το αποδεχτούμε. Στο γαλλικό λεξικό έλληνας σήμαινε κλέφτης, κάναμε αγώνα για να το εξαλείψουμε από το λεξικό, αλλά σήμερα πια είναι κοινοτοπία και εν μέρει έχουν δίκιο που οι ξένοι τρώγονται με τα ρούχα τους για μας. Και άλλα φρικτά και τρομερά ελαττώματα έχουμε, αλλά εκεί θα σκαλώσουμε; Όλοι οι λαοί έχουν τα κουσούρια τους. Αγνοούμε το μεγαλείο των περασμένων ετών. Ας μην παρασυρόμαστε από τις σημερινές κακοήθειες αγνοώντας το παλιό μεγαλείο. Αυτό που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ψευτοκουλτουριάρηδες είναι ότι ο ελληνισμός παρά τα κουσούρια του θριάμβευσε πάνω στη διάδοση των πολιτιστικών αρετών. Αυτό είναι ένα συγχωροχάρτι για όλα τα πιθανά ελαττώματά μας. Αν συνεχίσουμε έτσι, η χασούρα θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα και στο Αιγαίο και στη Θράκη. Ένας λαός 3000 ετών έχει σημεία κάμψης όπως είναι αναπόφευκτο. Το θέμα είναι πως είμαστε αμετανόητοι».

Έχετε εκδώσει συλλογή για τον Βασίλη Τσιτσάνη.
«Ο Τσιτσάνης έγραψε 700 τραγούδια, πολλά από αυτά δεν είναι καλά. Τα 187 που έχω συμπεριλάβει στην πρόσφατη συλλογή μου που αφορά στον Τσιτσάνη είναι αριστουργήματα όπου σε αυτά στηρίζεται και το μεγαλείο του, όταν δηλαδή ήταν νεαρός στην πρώτη του περίοδο. Υπήρξε παιδί –θαύμα και όπως ήταν αναμενόμενο, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά-θαύμα αποχρωματίζονται. Ο Τσιτσάνης έχασε στη μισή του ζωή το βασικό του έργο και η όλη αξία του στηριζόταν στη φήμη του και λιγότερο στην πρόσφατη δημιουργία του. Αλλά δεν παύει ο Τσιτσάνης να είναι κολοσσός.  Αυτά που έχω συγκεντρώσει στη συλλογή μου είναι αυτά που - να το θυμηθείτε - θα μείνουν στις επόμενες γενιές».

«Το φιλί ενώνει πιο πολύ από το κορμί
για αυτό και το αποφεύγουν οι πιο πολλοί».

«Μπαίνετε στα χωράφια της ποίησης. Η ποίηση είναι πολύ δυσκολότερη και αποδοτικότερη ιστορία που όμως θα αντέξει στο μέλλον ως υψηλής κλάσης. Κάποιο άλλο άτιτλο μικρό μου ποίημα «Τα πρόβατα απήργησαν, ζητούν καλύτερες συνθήκες σφαγής» ήταν γραμμένο σε τοίχους της Αθήνας  και της Θεσσαλονίκης και δεν τόλμησε κανείς να τα σβήσει»

Έρωτας: ποιος ο ρόλος του στη ζωή σας;
«Στα νιάτα μου έπαιξε σημαντικό ρόλο. Πρόλαβα όσο ήταν καιρός και έγραψα ερωτικά ποιήματα τότε, τώρα μαράθηκα. Είναι αρκετά για να αντέξουν έναν αιώνα».

Το ποιο ακραίο πράγμα που κάνατε όταν ερωτευτήκατε;
«Ζητάτε πάρα πολλά και πολλά από αυτά τα έχω ξεχάσει. Πάντως θα σας πω μερικά πράγματα τα οποία να τα πάρετε πολύ σοβαρά: το ‘‘έχω ερωτευτεί’’ είναι μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την ποίηση, διότι έγραψα τα καλύτερα ποιήματά μου για τυχαία και σποραδικά ερωτικά ερεθίσματα, ενώ μεγάλοι μου έρωτες που με συγκλόνισαν πέρασαν απαρατήρητοι από την ποίησή μου. Αυτό είναι μια μεγάλη πραγματικότητα, επομένως άλλο πράγμα ο έρωτας και άλλο η ποίηση σε όλα τα επίπεδά της. Ένας τυχαίος ψευτοέρωτας μπορεί να αφήσει αριστουργήματα πίσω του και ένας συγκλονιστικός να μην αφήσει χνάρι!

«…γιατί  μονάχα όταν τα χέρια μου σε χάνουν,
η πονεμένη φαντασία μου σε κερδίζει» γράφετε στην «Αναστολή».

«Πρέπει να χάσεις στον έρωτα για να μπορέσεις να τον κερδίσεις. Αλλιώς δεν  κερδίζεται τίποτα. Όλοι αυτοί που βρίσκονται στο μάξιμουμ της κάβλας τους μην ξέροντας τι είναι το μάξιμουμ και τι είναι η κάβλα, τα έχουν ήδη όλα μπερδέψει. Πρέπει να τα χάσεις όλα για να καταλάβεις τι έχασες και τι θα μπορούσες να είχες κερδίσει. Αυτό το άνω –κάτω είναι σπουδαίο πράγμα. Αυτό το ζήτημα δεν αφορά στην ιστορία της ποίησης, αλλά της γραμματολογίας. Δηλαδή οι εσωτερικές διεργασίες που οδηγούν έναν ποιητή στο γράψιμο».

Ποιο τίμημα πληρώσατε για τις επιλογές σας; Τι είδους πόλεμο δεχτήκατε; 
«Το τίμημα ήταν μεγάλο, γιατί εγώ είχα το θάρρος ή το θράσος ή την τόλμη να είμαι ειλικρινής και να τα λέω ντεκλαρε. Οι άνθρωποι που σε πολεμούν είναι αυτοί καιροφυλακτούν να σε ακούσουν και να σου τρίψουν τη μούρη. Κάποιοι έχουν και ζημία από την ποίησή μου και αυτοί μου έτριψαν στη μούρη με όποιο τρόπο  μπορούσαν με την αρχή να γίνεται από την ασφάλεια, μετά από τους δεσποτάδες, μητροπολίτες, κατηχητικά, μετά από εθνικιστές τύπου Καρατζαφέρη, μετά με ορθόδοξους κομμουνιστές. Απίθανο κακό μου έκαναν κάποιες ομάδες για την τόλμη μου να ομολογήσω την αλήθεια. Δεν μετάνιωσα γιατί δικαιώθηκα μέσα από το πάθος μου».

Δεν υπάρχει δηλαδή ενοχικότητα στην ποίησή σας;
«Κάποιες φορές είμαι αντιφατικός. Με χτύπησαν αγρίως οι κομμουνιστές, κι όμως έγραψα ποίημα υπέρ των αριστερών. Όταν αναγνωρίσει κάποιος την αντιφατικότητα της ιδιοσυγκρασίας του, μπορεί η πολυπλοκότητα των αντιθέσεων όταν αξιοποιείται δραστήρια από την σωστή ποίησή του, να αποβεί θετικό στοιχείο για τον ίδιο τον ποιητή. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το πρώτο και δύσκολο είναι να έχεις την τόλμη να πεις την αλήθεια για τον εαυτό σου και πολλές φορές εναντίον του εαυτού σου».

Μελοποιημένη ποίηση. Έχω στα χέρια μου τη συλλεκτική συλλογή «ΔΩΔΕΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» εκδόσεις Διαγωνίου 1984, σειρά Τέχνης αριθμός 7 σε ποίηση και μουσική Ντίνου Χριστιανόπουλου.
«Τεράστιο θέμα και ευτυχώς που το ανοίγετε. Ξέρετε τι είχε πει η Μοσχολιού για το τραγούδι που με υποδεχτήκατε και κακώς το βάλατε γιατί έχω γράψει δική μου μουσική; «Ξέρετε ποια είμαι εγώ; Αξιώθηκα να τραγουδήσω Χριστιανόπουλο» είπε. Είμαι εχθρός όμως στο να μελοποιούν τα ποιήματά μου.
Ξέρετε, ο Κουγιουμτζής και ο Χατζιδάκις δεν με ρώτησαν για να μελοποιήσουν τα ποιήματά μου, έκαναν του κεφαλιού τους. Αν με ρωτούσαν θα τους έλεγα ‘‘όχι, δεν θέλω’’. Από πολύ νωρίς πείστηκα ότι τα ποιήματα δεν είναι κατάλληλα για μελοποίηση, γιατί χάνουν. Για να αποδείξω μια δική μου γραμμή, έγραψα στίχους με την δική μου μουσική κατάλληλη για ποίηση. Το αιώνιο παράπονο με έκανε να μελοποιήσω 34 τραγούδια μου. Ειλικρινά ο Κουγιουμτζής δε μου λέει τίποτα γιατί δεν έχει τον δικό μου καϊλέ».

Πότε θα μας έρθετε στη Ρόδο;
«Ποτέ. Αν και με πατέρα ναυτικό, φοβάμαι τη θάλασσα και τα αεροπλάνα. Δεν ταξιδεύω αρνούμενος κάθε πρόσκληση».

*Η συζήτηση μεταδόθηκε από το Ρ/Σ «Παλμός 99.5» στις 11-6-2011.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

"Δυο αφεντάδες της ζωής" της Τζίνας Δαβιλά από το www.protagon.gr

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57

«Έξυπνο το παιδί σας,, αλλά δεν διαβάζει».
«Κόβει το μυαλό του, αλλά δεν προσπαθεί».
«Έχει δυνατότητες αλλά δεν τις αξιοποιεί».

Σκηνικό που εκτυλίσσεται ανάμεσα σε προπονητές, δασκάλους πάσης φύσεως και αφορά στα παιδιά. Η εξυπνάδα. Η ευφυΐα, η οξυδέρκεια. Όλα στην αντίληψη. Και ποιος αντιλέγει ότι είναι σημαντική, δεδομένου ότι η ζωή στέφεται με επιτυχία  όταν γίνονται κινήσεις μελετημένες, συγκροτημένες και εύστοχες.

Κι όμως κάπου εκεί εμένα με πιάνει η λύσσα για την καλοσύνη. Δίπολο ον ο άνθρωπος, με δύο πυξίδες στη ζωή και δύο αφεντάδες: το μυαλό και την καρδιά. Την νοημοσύνη και την καλοσύνη. Πότε το ένα λειτούργησε και πέτυχε χωρίς το άλλο, χωρίς το ισόβιο πάντρεμά τους; Τα αδιάσειστα ιστορικά ντοκουμέντα ήθελαν το μυαλό από μόνο του να ορίζει τις κινήσεις, αλλά την καρδιά να δίνει την υγρασία για να μην ξεραίνεται το χώμα των όποιων κατακτήσεων.

Εκτιμώ ιδιαιτέρως τους ευφυείς ανθρώπους, αλλά αν το όποιο εξαίρετο μυαλό τους δεν συνοδεύεται από καλοσύνη, κάτι σπάει μέσα μου και παύω να τους βλέπω ως εξαίρετους. Θέλω το σεβασμό στην ανθρώπινη παρουσία να υπάρχει, να ποτίζει την καθημερινότητα και να ανθίζει. Χαζοροματική θα με πείτε;  Μέγα λάθος, θα σας απαντήσω. Ο Γκάντι, ο Χατζιδάκις, ο Μπορχές, ο Σιδηρόπουλος, ήταν έξυπνοι άνθρωποι που είχαν επίσης ανεπτυγμένη και την συναισθηματική τους ευφυΐα όπως αυτό προκύπτει από τις επιλογές στη ζωή τους. Τι να το κάνω ένα πανέξυπνο μυαλό που εγκλωβίζεται στον τεχνοκρατισμό και δίνει αξία στην ύλη; Τι να λέει ο ευφυής που πιστεύει ότι η ζωή είναι πρωταθλητισμός, γκανιάν και πρωτιά; Δεν μου κάνει, δεν του κάνω και χωρίζουμε και τα τσανάκια μας, αν τα έχουμε κοντά-κοντά. Η ζωή είναι ομαδικό άθλημα για να έχει αξία και νόημα λέει ο «πολύτιμος».

Εκτιμώ και θαυμάζω τους έξυπνους ανθρώπους διατηρώντας επιφυλάξεις. Αλλά αγαπάω τους έξυπνους και καλοσυνάτους, τους έχοντες αλτρουισμό. Αυτό που κοινότοπα λέμε ανθρωπιά. Αυτό που ακόμα πιο κοινότοπα λέμε καλοσύνη. Ευλογία θεού, όπως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας,. Ευλογία ζωής. Του καθενός μας η αξία στο αποτύπωμά του θα φανεί.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ντίνος Χριστιανόπουλος - Το φιλί



http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57

Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος στον "Παλμό 99.5"

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57

Αναδυόμεθα ποιητικά με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο το Σάββατο στον Ρ/Σ "Παλμό 99.5"

"Μουσικές Αναδύσεις" και στις 11-6-2011 στις 11:30 πμ μιλάμε με τον ποιητή που ακροβατεί  και ισορροπεί στα θέλω του από μικρό παιδί. 

Ζωντανά: http://www.palmos-fm.gr/   

"Η αδικία που πληγώνει", Δημήτρης Καραγιάννης (Αρμός) της Τζίνας Δαβιλά (πηγή: www.protagon.gr)

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57

«Πέταξε πουλάκι μου, ό,τι γουστάρεις, όπου γουστάρεις»
«Μάνα μου, μανούλα μου, μητέρα μου, είσαι καλά;»
«Μπες και με τις αθλητικούμπες στο σπίτι και κάνε σουλάτσο…»
«Με δουλεύειειειειες…»
«Και κοιμήσου με τη σκόνη τίγκα στο γραφείο σου…. Άμα δε σε πιάνει αλλεργία… τι … να ενοχοποιήσω τον λεβέντη μου για δυό πόντους σκόνης; Ξέχασέ το…. Δεν πα να αδειάσεις και ένα ανατρεπόμενο με λάσπη; Άμα σου κάνει κέφι, κάντο….»
«Αααα… δεν πάμε καλά…»
«Και ό,τι σπέρνεις γύρω –γύρω στο σπίτι πιάτα, μπολάκια, ποτήρια, δε θα σου ξανακάνω θέμα…».

Διάλογος που αγγίζει το παράλογο του Ιονέσκο – λέμε τώρα - στην πραγματικότητα προσπαθεί να αποενοχοποιήσει τις γκρίνιες μου για την ακαταστασία του σπιτιού ( είναι στάση ζωής να μην υποκύπτω στην βοήθεια ετέρου προσώπου για την καθαριότητα του σπιτιού). Αφορμή; Το βιβλίο του παιδοψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη «Η αδικία που πληγώνει» από τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ», σελίδα 137 και κεφάλαιο «Οι δικτατορίες στην οικογενειακή ζωή». Ο κ Καραγιάννης ισχυρίζεται – και ποιος διαφωνεί μαζί του;- ότι «τη στιγμή που η μητέρα ασχολείται ψυχαναγκαστικά με την καθαριότητα, δεν συνειδητοποιεί ότι έχει γίνει ένας δικτάτορας που ενοχοποιεί τη ζωή». 

Οι πτυχές που αγγίζει ο κ. Καραγιάννης αφορούν στη αδικία που ξεκινά από τα γεννοφάσκια μας, αλλά που συντηρείται ισόβια από την προσωπική μας αβλεψία, αδιαφορία, έλλειψη αγάπης προς τον ίδιο μας τον εαυτό. 

«Η αισιόδοξη θέαση του μαύρου είναι να δεις το μαύρο, δηλαδή όπως ακριβώς είναι. Η αισιοδοξία της ζωής έγκειται στο να δούμε τα πράγματα, όπως είναι και να τα οδηγήσουμε στην εξέλιξη» τονίζει ο παιδοψυχίατρος.

Ανέκαθεν θύμωνα όταν άκουγα να αποκαλούν ένα παιδάκι ‘καημένο’. Τώρα έχω και επιχειρήματα.
«Η λέξη ‘καημένος’, λέει ο κ. Καραγιάννης,  είναι υποτιμητική έκφραση σε όποιον τη δέχεται. Ουσιαστικά σημαίνει ότι τον έχουν ορίσει οι καταστάσεις της ζωής του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τις ορίσει ο ίδιος. Είτε έχει ευθύνη για ό,τι υπόκειται, είτε όχι, είναι καημένος αν έχει αποφασίσει να μένει στο κακό που του συνέβη, αν έχει αποφασίσει να επιτίθεται στους άλλους και να αδικεί τελικά τον εαυτό του. Αυτός που επιμένει να παραπονιέται ότι έχει αδικηθεί, είτε επιλέγει να αδικεί, είτε μένει στη μιζέρια του, στην πραγματικότητα αδικεί τη δική του ζωή. Αδικούμε τον εαυτό μας, όταν δεν ελπίζουμε στην ομορφιά που μπορεί να έχει η ζωή μας υπερβαίνοντας τις δυσκολίες και τους πόνους, όταν εμμένουμε σε καταστάσεις, όταν χρησιμοποιούμε άλλοθι της παιδικής μας ζωής, της κρίσης της κοινωνίας, όταν κολλάμε στο γεγονός που μας πλήγωσε. Το κόλλημα στο παρελθόν δεν επιτρέπει την εξέλιξη».

Ο κ Καραγιάννης για τον εγωισμό διατυπώνει: «Εγωιστής δεν είναι αυτός που μπορεί να χαίρεται τις επιτυχίες του και τις ικανότητές του. Είναι αυτός που θεωρεί ότι  μια δεξιότητά του  μπορεί να τον διαφοροποιήσει  από τους άλλους .Αν κάποιος κλείνεται στον εαυτό του επειδή θεωρεί ότι είναι καλός ποδοσφαιριστής, έχει πολλά χρήματα κλπ., τότε γίνεται αυτιστικός. Δεν μπορεί δηλαδή να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους. Όταν είμαστε γνήσια καλά, κερδίζουμε από τη σχέση μας με τους άλλους γιατί εμπλουτιζόμαστε από τη διαφορετικότητά τους. Δεν χρειάζεται να επενδύουμε σε σχέσεις- φούσκες. Άλλωστε, η μεγαλύτερη αδικία που κάνουμε προς τον εαυτό μας είναι ότι δεν χαιρόμαστε ούτε τους ανθρώπους που έχουμε». 

Τον ρωτώ γιατί ο καλός ταυτίζεται σε πολλών τις συνειδήσεις με τον βλάκα:  «Υπάρχει δυσπιστία που οφείλεται στον βερμπαλισμό, στα λόγια χωρίς ουσία. Τελικά όμως, δεν μπορούμε επιβιώσουμε, αν δεν πάμε προς το καλό. Το καλό δεν είναι το πρέπον ή το σωστό, αλλά το λειτουργικό και αυτό που μας προχωρά και αποδίδει συλλογικά και προσωπικά. Πραγματικά πριν από την οικονομική κρίση προηγήθηκε η κρίση των σχέσεων όπου ο καθένας βολευόταν στο λίγο και δικό του. Αυτό πληρώνουμε όλοι τώρα. Όσον αφορά στο δίπολο καλοσύνη-δικαιοσύνη, αν πούμε ότι δεν πρέπει να αδικούμε, γίνεται ηθική. Ουσιαστικά δεν μας συμφέρει να αδικούμε γιατί δεν χαιρόμαστε τα κλειδιά που έχουμε για να χαρούμε τη ζωή μας.»

Τον ρωτώ για τη σχέση καλοσύνης και συγχώρεσης:  «Η συγχώρεση είναι στοιχείο των δυνατών, όχι των καλοσυνάτων. Είναι σπουδαία δυνατότητα, που βοηθά να γίνουμε πιο χαρούμενοι. Αυτό σημαίνει η συγχώρεση: να γίνεις πιο μεγάλος, δηλαδή να χωρέσεις τον άλλο μέσα σου και να μπεις μέσα στους άλλους. Επιλέγοντας να είσαι προς το καλό φανερώνεις τη δύναμη σου».

Το βιβλίο του Δημήτρη Καραγιάννη «Η αδικία που πληγώνει» των εκδόσεων Αρμός, θα βάλει σε τάξη σκέψεις, συναισθήματα και προσδοκίες. Το κυριότερο όμως θα ξεσκεπάσει ό,τι μας έχει θολώσει τη ματιά: για ό,τι κακό μας συμβαίνει, να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους και όχι στον εαυτό μας. Παραφράζοντας την Ασκητική του  Καζαντζάκη περί ευθύνης (θυμάστε: «Να αγαπάς τη ευθύνη. Να λες εγώ, μόνο εγώ θα σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω»), τονίζω χωρίς κανένα ενδοιασμό: ευθύνομαι, αν πετάξω τη ζωή μου στα σκουπίδια, με τον ένα ή άλλο τρόπο. Εγώ και κανένας άλλος.  Νέτα σκέτα.
 

"Στις εννιά του μακαρίτη" της Τζίνας Δαβιλά από το www.protagon.gr

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57


Στα νιάτα μου συνήθιζα όταν συνέβαινε κάτι να ενθουσιάζομαι. Και να βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα. Μεγαλώνοντας και αφού έχω δεχτεί ξανάστροφες ‘σφαλιάρες’ έχοντας χαρίσει στον εαυτό μου και αμέτρητα φάσκελα συμμετρικώς από τις υπεροχές παλάμες και τα πανέμορφα δάχτυλά μου, έμαθα να σκέπτομαι περισσότερο και να περιμένω τις εξελίξεις για να ενθουσιαστώ.

Εννέα μέρες διαδηλώσεων. «Αγανακτισμένοι». Λάθος έκφραση! Σοκαρισμένοι είναι οι έλληνες από αυτά που έγιναν και θα γίνουν. Άμα βλέπεις να βασιλεύει ο λαϊκισμός σε θέματα οικονομίας και ακούς παράλληλα και τον Πάγκαλο να ομολογεί ότι η κυβέρνησή του τσεκούρωσε τον μικρό και τον αδύναμο συνταξιούχο γιατί δεν μπορεί να εντοπίσει τους μεγαλοκαρχαρίες, τι να περιμένεις; Να σου πει το «δεύτε λάβετε φως;» Δεν το χει ο άνθρωπος. Δεν το κατέχει. Και φαίνεται.  Τέλος.

Δεν είναι αυτό όμως το θέμα μου. Εκείνο που εντοπίζω είναι ότι εξ αρχής δεν υπάρχει στόχος στις διαδηλώσεις. Ο αγανακτισμένος δεν χρειάζεται κούρδισμα, έσωθεν ή έξωθεν, αλλά γνώση και στόχο. Στην όλη διαδικασία ήμουν εξ αρχής πολύ επιφυλακτική. Προτού βγάλετε τα σπαθιά ακονίστε τα παρακαλώ και εδώ είμαστε, δεν χανόμαστε. ‘Όρια, περιθώρια και όνειρα με 500 και 800 ευρώ στη τσέπη, δεν υπάρχουν. Αλλά δεν ήμασταν έτσι. Έτσι γίναμε, ή καλύτερα, ας έχουμε το θάρρος να το παραδεχτούμε, έτσι μας έκαναν και κάναμε μόκο όταν έπρεπε να επαναστατήσουμε. Θα μου πείτε σε ποιον κουνάς ένα δάνειο για να κυκλοφορήσει με την μερσεντούδα και θα πει όχι; Μα φυσικά, σε κείνον που δεν ξεχνά την καταγωγή του.

Τα συλλαλητήρια και τα αιτήματα έχουν αξία όταν υπάρχει γνώση, πρόγραμμα, κοινός και ξεκάθαρος στόχος και κυρίως διακαής πόθος, έρωτας βρε παιδί μου, πώς το λένε;  Ο καθείς τώρα ζητά και διαφορετικά πράγματα. Στη Ρόδο ένα εύστοχο μήνυμα των διαδηλωτών της περασμένης Κυριακής ήταν η φωτό της Βουλής που έγραφε «Ο πύργος της Μίζας» την είχαν τοποθετήσει στο δρόμο με αναμμένα κεριά γύρω-γύρω και αντί να κλαίνε τον πεθαμένο, όπως δήλωνε το σκηνικό,  χειροκροτούσαν. Έξυπνο δε λέω, αλλά δεν αρκεί. Τους πολιτικούς τους έχουμε γειωμένους και γραμμένους … το γνωστόν, αλλά αυτοί έπαιξαν το παιχνίδι τους γιατί κανείς τους, μα κανείς τους δεν λογοδότησε στην πραγματικότητα για τις παπαροκινήσεις τους.  Τις οποίες εμείς εγκρίναμε, μην το ξεχνάμε.

Η προσωπική μου τοποθέτηση, αν ενδιαφέρει κάποιον βεβαίως-βεβαίως, είναι πως τώρα πρέπει να  παλέψουμε με τους δαίμονές μας, με ό,τι είμαστε και δεν είμαστε. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον απλό πολίτη. Να υπάρξει αυτογνωσία. Να έχει κάποιος το θάρρος να παραδεχτεί ότι είναι λίγος για τη δουλειά του. Έχουμε δει πώς παίζεται το παιχνίδι της πολιτικής. Μέγα αφροδισιακό η καρέκλα. Όποιος δεν πετυχαίνει στην επιστήμη του συνήθως – αν έχει τις γνωριμίες και είναι και γραμμένος σε πολιτικές ομάδες- γίνεται πολιτικός. Δεν είδα κανένα άξιο, ικανό και επιτυχημένο επαγγελματία να μπαίνει στο τσουβάλι της πολιτικής εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Αυτοσεβασμός και αυτογνωσία, λοιπόν, λείπει από τον έλληνα του όποιου επιπέδου. Που σημαίνει ότι έχει δουλειά με το μέσα του.

Για να το κάνω πιο χειροπιαστό. Αν ο Παπανδρέου ομολογήσει ότι δεν είναι αρκετός πχ ο Παπακωνσταντίνου για τη θέση του, δεν θα έπρεπε να έχει τη μαγκιά- γιατί εκεί είναι η μαγκιά- να ζητήσει να τον αντικαταστήσει ένας ικανός πχ επιχειρηματίας; Δεν καταλαβαίνω τα σούρτα φέρτα από το ένα υπουργείο στο άλλο. Ας μάθει ο καθένας να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Και να δείτε πώς λύνονται τα προβλήματα.

Στους δρόμους βγήκα μόνο για να φωτογραφίσω το πλήθος και να δω ιδίοις όμμασι τι παίζει. Είδα τους εργατοπατέρες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου να λένε τα ίδια που λένε 40 χρόνια. Αυτοί τι όρθιοι, τι ξαπλωμένοι, κοιμούνται. Άλλαξε το τοπίο πάρτε το είδηση. Άκουσα να είναι όλοι παραπονεμένοι, αλλά κανείς τους δεν ομολόγησε ότι ξεχάσαμε να είμαστε άνθρωποι. Και πολύ φοβάμαι ότι οι εξελίξεις θα τρέχουν και εμείς ακόμα θα είμαστε κολλημένοι στο ότι ο Γιωργάκης, ο Κωστάκης και όλοι οι μικροσκοπικοί πια –άκηδες ευθύνονται μόνοι και μόνο. Το φως υπάρχει, μα το βλέπει μόνο όποιος θέλει. Αρκεί να έχει γνώση. Και πόσοι τελικά από μας την έχουμε;

Το νου σου στα τείχη" της Τζίνας Δαβιλά από το www.protagon.gr

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57

Το’χω γράψει και στο παρελθόν για άλλο λόγο, το γράφω και στο παρόν με αφορμή τα τεκταινόμενα. Η οποία συναίνεση προϋποθέτει καλλιέργεια, αυτοσεβασμό, πολιτισμό ουσιαστικό που σημαίνει παιδεία που θα σημάνει και τη δημοκρατία. Από τον καιρό που ήμουν πιτσιρίκα μέχρι τώρα  ακούω το ίδιο τροπάρι. Ό,τι είμαστε δημοκρατικός λαός. Τόσο δημοκρατικός που ο ένας έβγαζε το μάτι του άλλου με απόλυτη δημοκρατικότητα, ισονομία, δικαιοσύνη, ισοπολιτεία, υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και ακεραιότητα στην όποια ευκαιρία και  αφορμή. Το σεμεδάκι της δημοκρατίας το πλέξαμε με ψιλό βελονάκι, ώστε να γίνει κόμπος και να μην μπορεί να αναπνεύσει. Τόσο που για μια στιγμή ανάσας έπρεπε να μπει ψαλίδι! Το θέμα είναι ότι το σεμεδάκι κόπηκε και μεις ζούμε ακόμα στην φαντασίωση της εποχής της αραιής, αναπνέουσας πλέξης.

Ο mr Ντέι-γαϊδαράκο μου- ντέι εκπροσωπεί την νεοελληνική δημοκρατικότητα με αόρατους φελλούς που είναι βαθιά στ’ αυτιά του και μεταξωτά μαντίλια τυφλόμυγας που δένουν στα μάτια, που –ω του θαύματος!- μπαίνοντας στο ντοματοκυκνοπούλειο μέγαρο του πεθερούλη του οσμίζεται και ηδονίζεται το φρέσκον της ντομάτας που δεν έφαγε όταν έπρεπε  στα μούτρα και κάνει ναζάκια σαν κακομαθημένο αγοράκι με προοπτική να μετατραπεί κυριολεκτικά και μεταφορικά σε mr Ντομάτας. Παραγωγικότερος μου φαίνεται εκεί, παρά στην αντιπολίτευση.   

Η κυρία Πόρκυ-Πίγκ αρθρώνει μεγαλοστομίες ως άλλη κανελλογαριφαλοπούλου συντρόφισσα, ενώ ο Τεν-Τεν περιπατεί πάνω-κάτω στο μπαλκόνι του και διαλαλεί αυτοθαυμαζόμενος σε καθρέφτες που τον περιτριγυρίζουν ότι οι θέσεις του είναι αυτονόητα ορθές.

Και ενώ ο κομψότατος αειθαλής Λούης ο δρομεύς περιμένει να βγάλει άκρη, προτού ανακοινώσει το «τρέχω μόνος μου» ευελπιστώντας ότι ο Πινόκιο επιτέλους θα κάνει για μια φορά σωστά τη δουλειά του, σκάει μύτη το αουτσάιντερ της παρέας που δίνει και μαθήματα ιστορίας. Ο Αντώνης Φουρλής στην ανταπόκριση του είπε ότι ζωγράφιζε ένα καραβάκι. Στοιχηματίζω ότι στο μυαλό του είχε την υπέροχη βαρκούλα του ψαρά που τραγουδήσαμε όλοι παιδιά και συνεχίζει την εικόνα με το «ξεκινάει μια ψαροπούλα απ’το γυαλό» για να πάει ντουγρού βυθό!

Αυτά για το νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων λακριντί της χώρας. Το συνομοσιολογικό σενάριο θέλει την Ελλάδα να καταστρέφεται, να φεύγουν στο εξωτερικό τα παιδιά της και όσοι μπορούν από τη μέση ηλικία, και να μένει η χώρα έτοιμη προς χάρισμα για αναζωογονητική εκμετάλλευση από εκείνους που έχουν και το χρήμα. Οι καλές ιδέες θέλουν και  ρευστό. Το άλλο πιο ρεαλιστικό σενάριο θέλει την Ελλάδα να επιστρέφει στη δραχμή- άραγε τίνος το κεφάλι θα έχει το νεοσύστατο νόμισμα;- τα χέρια μας να είναι γεμάτα από τα κομψά κέρματα και να ακριβοπληρώνουμε, όποιον είχε την σοφία να διατηρήσει έναν κηπάκο με ντοματούλες, αγγουράκια, κολοκυθάκια και πιπεριές, κοκόρια αλανιάρικα  και τσαχπινούλες κότες. Στους σοφούς και προνοητικούς επίσης θα καταταχθούν και εκείνοι που δεν έδωσαν αντιπαροχή για ξενοδοχο-πανδοχεία τα ξεχασμένα κτήματα στα χωριά τους. Που ίσως επιστρέψουν για να μαζέψουν και τα καρυδοαμύγδαλα που τα έτρωγε το χώμα, μιας και η εξευρωπαϊσμένη νεοελληνογενιά αγόραζε μόνο εισαγωγής.   

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε. Μόνο που εδώ έρχεται ο Καβάφης και :

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη•
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.».

Άραγε, τα τείχη, έκτισαν οι άλλοι ή εμείς;

Κρίνοντας τους πολιτικούς" της Τζίνας Δαβιλά από το www.protagon.gr

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57

Δεν έχει κανένα νόημα. Μα κανένα απολύτως. Ποιο; Αυτό που λέει το τίτλος του άρθρου: το να κρίνουμε τους πολιτικούς. Τι βγαίνει αν τάσσομαι με τις αποφάσεις, τα ρίσκα, τις απόπειρες και τα οράματα του καθενός, αν δεν πάρω τη ζωή στα χέρια μου. Νοιώθω ότι μέσα από διαδικασίες κριτικής των άλλων - γενικώς – και κριτικής των πολιτικών - ειδικώς- πετάω το χρόνο μου στα σκουπίδια. Η ζωή είναι η καθημερινότητα και αυτή αλλάζει με απλά πράγματα.
Τουτέστιν: στρώνω τον ποπό μου και πλακώνομαι στην δουλειά, που σημαίνει πρωτοβουλίες, προσωπικές πρωτοβουλίες που αφορούν από τον ευπρεπισμό της γειτονιάς μου, το πεζοδρόμιο του σπιτιού μου – Δήμαρχε έχεις ξεχάσει και εσύ και ο προκαθήμενός σου, να μας βάλεις φως στο δρόμο του σπιτιού μου- δεν είναι prive περιοχή, απλώς μια μικρή κάθετος! Λάμπες της ΔΕΗ το αυτονόητο δηλαδή. Χώρια τα χόρτα και τα καλάμια… καλαμόδασος έχω στην βεράντα μου έχω αστεία. Ως απόγονος του Νταβέλη, όμως- που λέει και μια ψυχή- άρπαξα ένα σκεπάρνι και σ’ ένα 20λεπτο τα καθάρισα. Παρένθεση αυτό, πάμε παρακάτω. 
Ευπρεπισμό στην προσωπική μου συμπεριφορά στους άλλους. Πώς ενεργώ στο δρόμο, όταν βιάζομαι για ένα ραντεβού, έχω εκνευρισμό, ή κάτι πάει στραβά; Ποιος την πληρώνει και αν; Αν την πληρώνει αυτός που δεν φταίει, έχω θέμα χοντρό με τον εαυτό μου. Άρα, επαναπροσδιορισμός του εγώ μου, της ύπαρξής μου μέσα από την διάλεκτο της αλήθειας.
Ό,τι δεν μου αρέσει το αλλάζω με προσωπική δουλειά και όχι περιμένοντας τους πολιτικούς. Ο πατέρας μου έλεγε: «όποιος κατουράει στη θάλασσα το βρίσκει στ’αλάτι». Εμείς τους ψηφίσαμε, όχι οι άλλοι. Τέλος, στα παράπονα.  Ας ανασηκώσω τα μανίκια, ας βάλω και το μυαλό μου να δουλέψει – για το δικό μου είναι αδόκιμη οδός διότι στην σκέψη φουντώνουν εστίες και σκάνε μύτη όλως τυχαίως οι πυροσβεστήρες. Πρωτοβουλίες θέλει αυτός ο τόπος, προσωπική και συλλογική προσπάθεια με κοινό στόχο και θάρρος. Και οι εμπνευσμένοι θα σώσουν την Ελλάδα. Σε επίπεδο εθελοντισμού και πολιτισμού και όποιο άλλο. 
Μού είναι εξαιρετικά αδιάφορο να ασχοληθώ περαιτέρω με την υπουργό ΜΚΟ (Σιδέρη έγραψες), με τον Πάγκαλο που λέει ότι τα φάγαμε μαζί- εν μέρει έχει δίκιο,  αποδεικνύεται άλλωστε και από τον όγκο μας-, με τον Καμίνη που απαγορεύει το Χριστός Ανέστη- ε, δεν είναι και η πρώτη φορά που ο έλληνας κάνει χατίρια για να είναι αρεστός-, με τον ωραίο του ΠΑΣΟΚ που δεν εξετάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο, με τη Διαμαντ(ρω)πούλου που πάει λάου-λάου για να αλλάξει καταστάσεις- «με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί» έλεγε ο σπουδαίος Γκάτσος-, με τον Στρός Καν που πήδηξε, δεν πήδηξε την καμαριέρα περιωπής- μεταξύ μας, έπρεπε να περάσει την προσωπική του περιπέτεια για να ξεφουσκώσουν τα μαγουλάκια του, τον βρίσκω γοητευτικότατο στην παρούσα φάση με τις σκαμμένες ρυτίδες του- και με τον όποιο κύριο ΣαμαροπαπανδρεοκαρατζαφεροΤεν-Τεν μας παρουσιάζεται και λέει μπούρδες επειδή δεν πληρώνει και προστατεύεται από τα ζαρζαβατικά που θα είχε η Ελλάδα αν τα καλλιεργούσαν οι έλληνες όπου από ανατολίτες μετατράπηκαν το ’60, ’70, ’80 σε χλιδάτοι ευρωπαίοι.
Το προσωπικό μου μονοπάτι - το χω συνειδητοποιήσει-  θα το ξεχορταριάσω ΜΟΝΗ μου. Τελεία και παύλα. Δεν το λέω εγώ, ο Ταγκόρ το’χει πει, ινδός ποιητής- τι ειρωνεία, από τις χώρες που επικρατεί ο μεσσιανισμός, από αυτές ξεπηδά και η ελπίδα! Ανοίγω καινούριο κεφάλαιο, λοιπόν, παίρνοντας αποφάσεις, που θα ωφελήσουν όχι μόνο την πάρτη μου, τα παιδιά μου και όσους έχω θέλω να είναι καλά,  αλλά και κάποιους άλλους άγνωστους. Άμα περιμένω από τους πολιτικούς, φέξε μου και γλίστρησα. Και το επικίνδυνο στην προκειμένη περίπτωση είναι όχι να τους παρακολουθώ, αλλά να μην τους μοιάσω. Ε, λοιπόν, δεν τους εκτιμώ- πέραν ελαχίστων περιπτώσεων-, πιστεύω ότι λένε μπούρδες και κάνουν ακόμα μεγαλύτερες, άλλωστε αν είχαν ανεπτυγμένη την συναισθηματική ή νοητική τους νοημοσύνη δεν θα γίνονταν πολιτικοί - πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων- και επειδή πια δεν με πείθουν για τις καλές τους προθέσεις- εκτός από λίγοι- δεν έχει και νόημα να ασχολούμαι περισσότερο μαζί τους. Είναι, ξέρεις, και αυτό το DNA του έλληνος που βγαίνει άγαρμπα ώρες-ώρες. Ό,τι καλύτερο και επικινδυνότερο είναι η ελληνική ράτσα. Ικανή να πράξει το κάλλιστο και το χείριστο. Και το να κόψει καπίστρι η φάρα μας – όχι το καπίστρι του νεοπλουτισμού και της αλαζονείας, της λαμογιάς και της κουτσαβακίασης - το άλλο της εκδίκησης, με τρομάζει περισσότερο απ’όλα.

ΥΓ: αυτό γιατί ένας ήταν ο πρίγκιπας που τα λέγε, όπως έπρεπε