Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Βρε, τα καλόπαιδα, της Τζίνας Δαβιλά

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57\


Καλέ! Πότε ήρθαν οι Χρυσαγίτες στη Ρόδο και δεν τους πήρα είδηση; Πότε κόπιασαν τα καλόπαιδα και δεν το πήρα πρέφα; Να κάτσουμε να πιούμε έναν καφέ να τα πούμε, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε πολιτισμένα; Έσκασα! Αλλά, αυτά παθαίνει, όποιος ζει στην πόλη. Τα καλόπαιδα πήγαν στα χωριά. Έκαναν περιοδεία όπου κατοικούν οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Δεν επισκέφθηκαν το νοσοκομείο να δώσουν προτάσεις, δεν επισκέφθηκαν σχολειά για να συνομιλήσουν με εκπαιδευτικούς και μαθητές, δεν έκαναν περατζάδα στην κεντρική αγορά για να δουν τον εμπορικό κόσμο, δεν εμφανίστηκαν στις πλατείες της πόλης για να μιλήσουν για τον τουρισμό, για την ακτοπλοΐα, για το περιβάλλον. Δεν προσέγγισαν συλλόγους εθελοντών που ασχολούνται με τον πολιτισμό, τις ευπαθείς ομάδες και τα ρέστα. Πήγαν εκεί όπου τα επιχειρήματά τους θα έβρισκε έδαφος βάσει της ρητορείας και βάσει συγκινησιακής γλώσσας που προκαλεί συναισθηματική φόρτιση και εκφοβισμό. Πήγαν στους παππούδες και στις γιαγιάδες. Έτυχαν, διάβασα, ένθερμης υποδοχής.

Κύριοι, αν είχατε κότσια να περιοδεύσετε και στην Ρόδο- να σας παίρναμε είδηση και οι λοιποί- σας διαβεβαιώνω ότι θα βρίσκατε κόσμο για να συμπλεύσετε. Να, προχθές μια 18χρόνη μου είπε ότι θέλει να ψηφίσει χρυσή αυγή η 38χρόνη θεία της, ούσα μάνα 15χρόνης και σε μονογονεϊκή οικογένεια. Για να ξεβρομίσει ο κόσμος, λέει. Δεν σχολιάζω το σλόγκαν σας, μου είναι κακόηχα τα παράγωγα του λήμματος «βρώμα». Δεν έχουν μουσικότητα, δεν έχουν ευχάριστη οσφρητική εικόνα. Θα βρίσκατε, λοιπόν, την Κατίνα - έτσι ονομάζεται- και θα σας έλεγε: ‘θα σας ψηφίσω’. Ο διάλογος μαζί της, αμφίβολος, αλλά θα σας βόλευε. Δέχεται τα πάντα!. Μια τρελοκαμπέρω που κυκλοφορεί με κολλητά, ξώβυζα και σούπερ μίνι, έχει ξαποστείλει τον πατέρα του παιδιού της, ακούει όλα τα σκυλοτράγουδα της πιάτσας, άπειρες φορές ανέβαινε – προ κρίσης - στα τραπέζια και τα έκανε λαμπόγυαλο χορεύοντας τσιφτετέλια. Ναι, αυτό είναι το οπαδικό κοινό σας. Χωρίς εκπαίδευση, χωρίς υποψιασμένη σκέψη, χωρίς αντανακλαστικά υγιή, χωρίς πάθος και πόθο για τις αρχές του ελληνισμού. Χωρίς γνώση. Θα ήθελα, όμως, να τοποθετηθείτε μιλώντας στην Κατίνα και στην όποια Κατίνα, πώς θα στηρίξετε την απόφασή της να μεγαλώνει το παιδί της χωρίς πατέρα.

Μήπως, μέσα στις θεάρεστες και πατριωτικές προτάσεις-σκέψεις, είναι το άρπαγμα από τα μαλλιά για να τα ξαναβρεί με τον πατέρα του παιδιού της; Μήπως να μακρύνει τη φούστα- κατά το γνωστό «του Πάγκαλου τα γούστα, εμάκρυναν τη φούστα»; Ή μήπως θα αναλαμβάνατε την ανατροφή του παιδιού της προκειμένου να μην έχει πρότυπο την τρελοκαμπέρω μάνα και ταυτόχρονα να παραδειγματιστεί για τη δική της πορεία; Ε; Ερωτώ. Και περιμένω απάντηση. Και αν αποφασίσετε να κάνετε διάλογο- διάλογο - τα λέμε.

Και για να σας υποψιάσω, για να μην έρθετε αδιάβαστοι: η ελληνικότητα και η πατρίδα στηρίχθηκε στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Εκεί που, όπως πολύ σοφά έλεγε και ο Άγγελος Τερζάκης, στη Δημοκρατία. Όμως, «η Δημοκρατία- διευκρίνιζε ο ίδιος- δεν είναι η αφετηρία, αλλά η απόληξη ενός εσωτερικού εκπολιτισμού». Δεν μίλησε πουθενά το αρχαιοελληνικό ιδεώδες για ελληνική φυλή, για ελληνικό αίμα, για ελληνικό έθνος. Ούτε για εθνικισμό- φασισμό-ναζισμό μίλησε. Απεναντίας με «όπλο» τη γλώσσα πορεύτηκε, δίδαξε και εξέλιξε. Δεν οπισθοδρόμησε με βήμα ταχύ. Η πνευματική μας κληρονομιά στηρίζεται στην ελευθερία της σκέψης και στον αυτοσεβασμό, σας ενημερώνω. Και για να θυμίσω και τον έτερο σοφό, τον Γιάννη Τσαρούχη. «Στον ίδιο βράχο της Αττικής που κοπανούσε τα χταπόδια ο αρχαίος έλληνας, στον ίδιο τα χτυπά και ο νεώτερος», έλεγε. Άραγε, εσείς στον ίδιο αττικό βράχο σκοπεύετε να χτυπήσετε χταπόδια ή ανθρώπους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας