Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Αντώνης Καφετζόπουλος: «Είμαι πολίτης της Ανθρωπότητας. Δεν είναι αυτονόητο να πιστεύω σε αυτό?» συνέντευξη στην Τζίνα Δαβιλά

Η συνέντευξη δόθηκε στις 4-7-2010 στον «ΠΑΛΜΟ» και στην εκπομπή «Μουσικές Αναδύσεις».

Από την «Αστροφεγγιά» και « Το Μινόρε της Αυγής» μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 30 ολόκληρα χρόνια. Από εκείνη την παρέα των φοιτητών που έγραφε ο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος μέχρι τον Αντώνη στις δεκαετίες του ΄30 και του ΄60 με , περιστατικά και καταστάσεις ρεμπέτων ) που έζησαν στο περιθώριο των λαϊκών τάξεων. Τι τον έχει μάθει η ζωή μέχρι το σήμερα με την ενασχόλησή του με την Πολιτική και τους «Οικολόγους –Πράσινους»?: « Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάνει κάποιου είδους απολογισμό» , ισχυρίζεται.

Έχει διατυπώσει την άποψη ότι στο «δημοκρατικό παιχνίδι πρέπει να μπουν τόσο οι άνθρωποι, όσο και τα ζώα και τα δάση». Σχετικά με αυτό διατυπώνει:
 «Η Περιβαλλοντική συνείδηση είναι η εφεύρεση των δικαιωμάτων της Δημοκρατίας με ένα άλλο τρόπο.. Στην πορεία ανακάλυψα και άλλα πράγματα που μπορούν να μπουν σε αυτό το κομμάτι της περιβαλλοντικής συνείδησης. Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας πολύ μεγάλης αλλαγής όπου ήδη συντελείται και όλοι μιλάμε για δικαιώματα των ζώων. Ήδη η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που οδηγείται στο να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των ζώων και των ποταμιών, δασών και τα λοιπά. Αν εξακολουθήσουμε να βλέπουμε ως ιδιοκτήτες ό,τι μας περιβάλλει, συνεχίζουμε ένα λάθος. Ό,τι υπάρχει γύρω μας δεν είναι ιδιοκτησία μας».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τελικά σχέση- έρωτα με το περιβάλλον?: «Προσωπικά έχω μια σχέση πραγματιστική με το περιβάλλον, δεν το εκτιμώ περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή».

Ποιές από τις ενέργειες της παρούσας Κυβέρνησης επικροτεί: «Δε νομίζω ότι έχει την πρωτοβουλία η τωρινή Κυβέρνηση. Την πρωτοβουλία εκχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φροντίζει να έχει την κάλυψη του ΔΝΤ που δεν είναι ανεξάρτητο από την Αμερικανική Εξωτερική πολιτική, δυστυχώς. Υπάρχουν κάποια καλά και κάποια κακά πράγματα σε αυτό. Το καλό είναι ότι επιτελούς θα καταλάβουμε τι γίνεται με την οικονομία σε αυτή τη χώρα γιατί πάντα μας έκρυβαν την αλήθεια. Άλλο καλό είναι ότι κάτω από το ΔΝΤ θα είναι δύσκολο να αναπτυχθεί η πελατειακή σχέση με τους πολιτευτές του Δημοσίου η οποία βασάνισε τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι καινούρια υπόθεση αυτή , είναι παλιότερο πρόβλημα, απλώς από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης και μετά έγινε τρόπος ζωής. Τα κακά είναι ότι δεν είμαστε πια μια ανεξάρτητη χώρα. Αλλά είμαστε μέρος της ΕΕ εδώ και 30 χρόνια και υπογράφοντας μια σειρά από συνθήκες που δεσμεύουν ούτως ή άλλως, μέρος της ανεξαρτησίας μας το έχουμε εκχωρήσει ήδη. Αυτή είναι η ιδέα άλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή κυριαρχούν πολύ συντηρητικές πολιτικές. Έχει πολύ μεγάλη σημασία τι σκέπτεται ο πολίτης της Ευρώπης, τι ψηφίζει, ποιοι κυβερνούν και πώς αντιμετωπίζεται αυτή η γραφειοκρατία. Επί χρόνια λένε ότι οι Έλληνες ως νοοτροπία και ως λειτουργία είμαστε σε μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπές Ευρωπαϊκές χώρες. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, ή να μικρύνουμε αυτή την απόσταση και να γίνουμε πολίτες της Ευρώπης , ή να συνεχίσουμε να ζούμε τριτοκοσμικά. Είναι αλήθεια ότι θα φτωχύνουμε, αλλά ο διάσπαρτος πλούτος ήταν δανεικός από τις Τράπεζες οι οποίες είναι ανεξέλεγκτες ακόμα και θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν».

 Πιστεύει στην έννοια της «Πατρίδας»: «Η Πατρίδα δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με τη φυλή ή το έθνος, αλλά με τους θεσμούς. Πιστεύω σε μια πατρίδα φιλελεύθερη που είναι σε θέση να θυσιάσει υπέρτατα αγαθά. Δεν είναι για μένα ένας τόπος όπου ζουν οι Έλληνες. ..»

Τι τον ενοχλεί στον Έλληνα: «Έχω στο μυαλό μου κάτι παλιές ελληνικές ταινίες όπου ο Νίκος Ρίζος είναι ένα τυπάκι που προσπαθεί να πιάσει την καλή. Δεν τα βλέπω και πολύ φυλετικά τα πράγματα. Θεωρώ ότι όπως όλοι μας είμαστε πολίτες της ανθρωπότητας. Είμαστε τόσο ίδιοι όλοι μας. Δεν είναι αυτονόητο?»

Σχετικά με τις προκηρύξεις και το χαρακτηρισμό ¨του ως προδότη από τη «Χρυσή Αυγή». Τι τον φοβίζει?: «Δε θεωρώ ότι είμαι στόχος. Είναι ανησυχητικό, όμως, ότι σε πολλούς τομείς η βία έχει αντικαταστήσει την αντιπαράθεση επιχειρημάτων . Και αυτό είναι κάθετο και οριζόντιο στην κοινωνία και φαίνεται από τα γήπεδα μέχρι το δρόμο και στις απλές σχέσεις των ανθρώπων.

 Σε ποιους πολιτικούς πιστεύει: «Δε νομίζω ότι μπορώ να σας απαντήσω θετικά σε αυτό. Δεν πιστεύω σε κανέναν. Δε θέλω, όμως, να μηδενίζω και κάποιον. Υπάρχει ήδη ο Τρεμόπουλος από τους «Οικολόγους-Πράσινους» που δεν ασχολούνται τα ΜΜΕ μαζί του, αλλά υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν».

 Φράση που αγαπά από την «Ασκητική» του Καζαντζάκη : «Να αγαπάς την ευθύνη και να λες ότι έχω χρέος να πάει ο κόσμος μπροστά» Πολύ ενδιαφέρουσα φράση και πολύ πιο μπροστά ο Καζαντζάκης από την εποχή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας