Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

"Ένα εύπεπτο άρθρο" της Τζίνας Δαβιλά

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=191&returnurl=%2fDefault.aspx%3ftabid%3d57


http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15383 

Ένα εύπεπτο άρθρο

 της Τζίνας Δαβιλά

20/05/2012

  
Θα διαβάσετε ένα απλοϊκό, ευκολοχώνευτο και κουτό ίσως άρθρο. Ξεκαθαρίζω την θέση μου για να μην μου πείτε μετά, πως σπαταλήσατε το χρόνο σας.
Οκ φιλαράκι, τα αγγλικά του Τσίπρα είναι χάλια. Σαν τα δικά μου. Και μένα, αν με ακούσεις να ομιλώ την αγγλική, θα γελάσεις και συ και κάθε πικραμένος. Δεν την έχω την προφορά, τι να κάνουμε τώρα; Να σκάσω; Αλλά και την γαλλική που την ‘έχω’, τι σημαίνει; Ότι ανέβηκα στα μάτια σου; Σιγά! Διότι την γαλλική που την ‘έχω’, δεν την κατέχω. Υπήρξα μια αμελής μαθήτρια και η δασκάλα μου με έλεγε: «Αχ, Ζωγζέτ, γιατί δεν διαβάζεις; Έχεις τόσο καλή προφορά!».

Το λοιπόν. Ασχολούμαστε με βλακείες. Δεν εννοώ να πιστέψω πως είναι λόγω απουσίας έμπνευσης, αλλά λόγω χιουμοριζούσης διαθέσεως. Καλό το χιούμορ, αλλά να καταδικάσω τον Τσίπρα- που προσωπικά αποκαλώ Τεν-Τεν λόγω κολλήματός του με το μαλλί του- είναι ανόητο ως και παιδαριώδες. Αλλού είναι η ουσία. Μακάρι ο άνθρωπος να τοποθετηθεί σωστά και να διαπραγματευτεί – διαχειριστεί κατά το καλύτερο δυνατό την μαντάμ-Μέρκελ και ας την λέει και matmuasel. Τι λεονταρισμοί είναι αυτοί πια; Ποιος είναι περισσότερο αλαζόνας τώρα; Ο Alex ή οι εξυπνάκηδες ελληνάρες; Μακάρι να αποδειχτεί μάγκας και καραμπουζουκλής και ας μιλά την αγγλική και την γαλλική σαν την τηλεοπτική Μαντάμ-Σουσού του Ψαθά.

Επιμένω να θέλω να πιστεύω πως στο πλαίσιο των αστεϊσμών και όχι της κακεντρέχειας, ασχολούνται, όσοι ασχολούνται με την προφορά του Τσίπρα. Ειδάλλως το πρόβλημα μας δεν είναι μόνο η έξοδος από το ευρώ και η κομματικοκρατία, αλλά κάτι απείρως πιο επικίνδυνο. Η χολή. Που καμιά, μα καμία σχέση δεν έχει με το δηκτικό χιούμορ που ‘στόλισε’ ο καταδικασμένος Σωκράτης απολογούμενος στους δικαστές του. Ο Σωκράτης είχε αυτοσεβασμό και αγάπη στην ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, γι αυτό και αποδέχτηκε τους νόμους που θα προάσπιζαν την ευημερία της κοινωνίας. Στην περίπτωση χολής του Τσίπρα μιλάμε για ανούσιους χαρακτηρισμούς που δεν πάνε ούτε μπρος ούτε και πίσω την κοινωνία. Κατά το «χ….. η φοράδα στ’αλώνι». Για αυτό σου λέω. Το πρόβλημά μας δεν είναι το ευρώ και η κομματικοκρατία, αλλά η σχέση μας με τον εαυτό μας. Γιατί όποιος δεν είναι επιεικής με τον συνάνθρωπο σε τόσο ανούσια ζητήματα προφοράς ξένης γλώσσας, ή τυρβάζει με τα πίτουρα με κίνδυνο να τον φάνε οι κότες ή κάτι απείρως λυπηρότερο, διαθέτει μυαλό κότας. Εκτός και αν έχουμε την φιλοδοξία η κότα να κάνει το χρυσό αυγό. Οπότε ας βγούμε και από το ευρώ και ας αποκαλεί ο Alex την Άνγκελα μαντάμ-Μέρκελ. Θα γελούμε όλοι εμείς και εκείνη θα παραμένει μια ξινή, ανόητη γερμανιδούλα.  Και θα έχουμε και λόγο να ασχολούμαστε με αστεία θέματα έως και παιδαριώδη, διότι το πρόβλημά μας θα είναι λυμένο. Και όταν έχω τα προβλήματά μου λυμένα, ξέρεις τι κάνω; Δίνω χρόνο σε όποια βλακεία μπορείς να φανταστείς. Ελαφρά τη καρδία. Είναι θέμα right timing. (μεταξύ μας … ευτυχώς που δεν ακούς, πώς το προφέρω).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας